Hyppää sisältöön

Pesetkö autosi kotipihassa? Muista pesuaine ilman liuotinta

Auton peseminen itse tuottaa putipuhdasta jälkeä ja säästöjä, mutta kiellettyjen liuottimien välttäminen voi kuitenkin olla työlästä.

Kuva: Sini Järnström / Yle

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen sanoo, että nykyään huoltoasemilta löytyy laadukkaita autojen pesuautomaatteja.

Vesalaisella on kuitenkin tapana pestä autoaan myös omatoimisesti tee se itse -hallissa,  sillä omin käsin saa monesti puhtaamman lopputuloksen.

Hänen oman autonsa vanteet, ovenkahvojen ympärykset tai erilaiset syvennykset, esimerkiksi takaluukussa, jäävät pesuautomaatissa usein likaisiksi.

Liuottimissa rajoituksia

Pesuhallien lisäksi auton käsinpesu onnistuu yleensä myös omakotitalon pihalla. Pihapesun reunaehdot riippuvat kuntakohtaisista määräyksistä, jotka vaihtelevat eikä niitä ole aina helppo tulkita.

Rajoitukset ja kiellot koskevat muun muassa pesuaineiden käyttöä ja pesun toistuvuutta. Esimerkiksi Helsingissä vain satunnainen auton peseminen on sallittua, jos vedet imeytetään kotipihan maaperään. Lahdessa ja Hollolassa pesuaineita saa käyttää kotipihalla vain pohjavesialueen ulkopuolella.

Moni kunta on kieltänyt "liuotinpesuaineiden" käytön määrittelemättä sen tarkemmin, millaiset liuottimet on kielletty.

Lahden ja Lohjan ympäristöosastoilta täsmennetään, että kielto kohdistuu ympäristölle ongelmallisiin hiilivetyliuottimiin.

Sallitun pesuaineen valinta voi tuottaa päänvaivaa. Vaikka pesuaineen nimessä ei olisi mainintaa liuottimista, se saattaa silti sisältää pihapesussa kiellettyä hiilivetyliuotinta.

Pese oikeilla välineillä

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen kehottaa käyttämään autonpesuun nimenomaan tarkoitettuja aineita ja välineitä.

Kuva: Sini Järnström / Yle

Hän itse suosii sientä, koska pesuharjan muoviosilla voi saada aikaan naarmuja. Harjat ja sienet on myös syytä uusia säännöllisesti.

– Itselläni on se kokemus, että pelkällä painepesulla ei kaikki lika lähde, mutta tässä on kaksi koulukuntaa, sanoo Vesalainen.

Painepesuri voi myös vahingoittaa autoa taitamattomissa käsissä.

Lauri Miettinen

Suosittelemme sinulle