Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Tältä näyttää ällistyttävän tarkan nukkekodin minimaailma – vuosikymmenen työllä rakentui unelmakoti

Nukkekoti Väinölän 18 huonetta kertovat kymmenen vuoden työstä ja ällistyttäviksi kehittyneistä kädentaidoista. Pieniä esineitä ja yksityiskohtia on enemmän kuin kertakatselulla jaksaa sulattaa. Samalla se kertoo tekijänsä unelmista. Väinölästä löytyy se, mistä lapsena jäi paitsi tai omaan kotiinsa olisi halunnut.

Nukkekoti Väinölä ja sen tekijä Maria Malmström
Maria Malmström sanoo, että Nukkekoti Väinölä siihen liittyvine tarinoineen on eräänlainen todellisessa elämässä toteutumaton unelma siitä millaista millaista elämäntavan ja talon huoneineen pitäisi olla. Kuva: Markku Karvonen / Yle
Markku Karvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Nukkekoti Väinölä ei ole vain nukkekoti. Se on kasvanut muun muassa kolmeksi Väinölä-aiheiseksi kirjaksi, blogiksi, esineiden valmistusohjeiden kirjastoksi ja muuksi muille harrastajille jaettavaksi aineistoksi. Väinölän 18 huonetta ovat suun auki loksauttava runsaus kädentaitoja, ja loputtoman tuntuisesti rikkaita yksityiskohtia.

Unelmia pienoiskoossa

Väinölän takaa löytyy tammelalainen Maria Malmström. Hän kertoo, että mies teki alkujaan hänelle nukkekodin, joka jäi heti pieneksi. Toiveena oli saada uusi ja niin iso, että se ei tule täyteen eikä tila lopu kesken. Mutta toisin kävi.

– Väinölän nukkeperheen tarina lähti elämään omassa päässäni, Maria Malmström kertoo. Halusin perheelle unelmakodin, jossa kaikki ovat käsityöläisiä, joilla on iso talo, paljon käsityöläisiä vuokralaisina ja kaikilla menee hyvin.

Halusin perheelle unelmakodin, jossa kaikki ovat käsityöläisiä.

Maria Malmström

Oma elämä peilautuu Väinölän maailmaan.

– Väinölä on eräänlainen unelma asioista, joita on itsekin halunnut. Kummallisesti siellä kerätään samoja Arabian astioita ja leluja kuin omassa kodissani. Siellä on myös Beatles-julisteita seinillä kuten omassa kodissani.

Työmäärää mahdoton arvioida

Maria Malmströmin mukaan hän ei pysty arvioimaan sitä, kuinka monta tuntia hän on ahertanut Väinölän parissa.

– Kymmenessä vuodessa tunteja on kuitenkin kertynyt hirvittävä määrä. Kaksi kertaa olen purkanut ja laittanut taas paikalleen kaikki tavarat. Kerran Väinölä oli vuoden lainassa Kansallismuseossa ja kerran Käden taidot -messuilla. On ihan mieletön työ siirtää kaikki pienet tavarat toiseen paikkaan.

Pelkästään se, että Väinölän keittiönpöydällä on ruokaa, vaatii uskomattoman paljon työtä.

– Jos pöydällä on esimerkiksi ranskanleipä tai porkkanoita, niin siihen menee helposti yksi päivä. Mittakaava on noin 1:12, tosin Väinölällä on hieman oma, alkuperäisiin nukkeihin sovitettu mittakaavansa.

Pientä, ja vielä pienempää

Lastenhuone on aina kaikkien lasten suosikki ja näin on myös Väinölän minimaailmassa.

– Siellä on lelujen lisäksi muun muassa lattialla Afrikan tähti, jossa on oikeasti pieni noppa ja nappulat, niin että sitä voisi jopa pelata. Lastenhuoneessa on myös nukkekoti, jossa on nukkekodin kalusteet. Pitäähän nukkekodissakin olla nukkekoti.

Sormet harjaantuvat käsittelemään pieniä esineitä.

Maria Malmström

Eräässä huoneessa on ompelupöytä, ja pöydällä pieni ompelukone, sakset, muita tarvikkeita ja lankarullia. Niissäkö on oikeasti rullalankaa?

– Tietysti, vastaa Maria Malmström. Kun tekee nukkekodin nukkekotia, siihen tarvitaan jo pinsetit. Mutta sen jälkeen, kun taas tekee suurempaa mittakaavaa, se tuntuu huomattavan helpolta, kun on välillä käynyt pienessä mittakaavassa.

– Sormet harjaantuvat käsittelemään pieniä esineitä. Sormenpäät tulevat vain pikkuhiljaa tarkemmiksi.

Lempipaikat keittiö ja puutyöverstas

Verstas on Väinölän Olavin verstas. Siellä lempiesine on varmaan höyläpenkki.

– Penkillä on erilaisia työkaluja ja lastuja lattialla. Omia lapsiani lastut ovat aikanaan häirinneet niin, että ne pitää lakaista pois. Mutta ne kuuluvat sinne.

Maria Malmström kertoo, että hän halusi uuttajouluaiheista kirjaansa varten esimerkiksi pöytään rosollin.

Mitä pitemmälle harrastuksessa pääsee, sitä vaativammaksi itselleen tulee.

Maria Malmström

– Sitä varten piti tietenkin tehdä keittiön pöydälle kaikki rosolliin tarvittavat raaka-aineet. Ja vielä eri työvaiheissaan. Ja kaikki tarvittavat työvälineet. Mitä pitemmälle harrastuksessa pääsee, sitä vaativammaksi itselleen tulee.

– Nokian kumisaappaita mietin varmaan vuoden, että mistä ne tehdään. Ajattelin polkupyörän sisäkumia, sadetakin kangasta, tiskihanskaa. Lopulta oikea aine ja työtapa löytyi lakalla kovetetusta trikookankaasta. Koko ajan pitää kokeilla ja kokeiluja on paljon.

Nukkekoti on nopeasti kasvava harrastus

Nukkekoti on sellainen harrastus, jossa melkein kaikki voivat sanoa, että jossakin vaiheessa mopo karkasi pahasti. Kaikkea ympärillä alkaa katsella sillä silmällä, että mitä voisi tehdä nukkekotikoossa.

Maria Malmström sanoo, että harrastajat ovat hauskaa porukkaa; mielellään hihkutaan muille, kun keksii jotakin uutta ja jaetaan niin, että siitä on muillekin apua.

Itselleni tämä on käsitöiden tekemistä ja itsensä haastamista.

Maria Malmström

Hän sanoo, ettei häntä itseään miellytä sarjatuotanto.

– On mukavaa kokeilla jotakin aina yhdellä esineellä. Siitä on vastaavasti muille apua, ja siksi dokumentoinkin kaikki ylös, ja jaan sen verkossa.

Harrastajia on monenlaisia: osa tekee kaiken omin käsin, osa ostaa kaiken ja keskittyy sisustamiseen, osa tekee kaiken roskista. Joillakin on nukkekodissa paljonkin tarinaa taustalla, esimerkiksi oman suvun tarina.

– Itselleni tämä on käsitöiden tekemistä ja itsensä haastamista. Koristemaalaus pienessä koossa on samalla tavalla haastavaa kuin oikean mittakaavan koristemaalaus, mutta tässä puuhassa siveltimet ovat ohuinta mahdollista 00 kokoa ja avuksi tarvitaan myös suurennuslasi. Se on haastavaa, mutta samalla hirvittävän koukuttavaa.

Suosittelemme sinulle