Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Kylpyhuoneesta kotispa – kuohuviini, kynttilä ja kristallikruunu

Kylpyhuoneneliöt ovat kodin kalleimpia neliöitä. Aasian markkinoilta vyöryy seinäwc, jossa ei tarvita enää wc-paperia. Tuoksusuihkuista iho saa markkinamiesten mukaan c-vitamiinia.

spalife.fi nettisivu.
Kuva: Spalife.fi
Maria Blomberg
Avaa Yle-sovelluksessa

Kylpyhuoneiden suunnittelu virkistyi keväällä synkän talven jälkeen. Kylpyläkulttuurin vaikutus näkyy erityisesti valaistuksessa. Tunnelmaa pyritään luomaan luonnonvalolla, näyttävillä kattosuihkuilla ja ammeilla.

– Kylpyhuoneneliöt ovat kodin kalleimpia neliöitä ja kylpyhuoneen täytyy näyttää hyvältä vielä 10-15 vuoden jälkeen, projektimyyjä Anna Kaasinen Spalife.fi:sta kertoo.

Ammeiden kysyntä on lisääntynyt jonkin verran Kaasisen mukaan. Pihoille ja kesämökeille ostetaan paljuja. Valaistuksessa led-valot, spotit ja himmentimet valtaavat alaa. Pelkkä kylpyhuonevalaistus voi maksaa 10 000 euroa. Valaistukseen satsataan ja valaistussuunnittelijaa käytetään usein apuna.

Kylpyhuoneneliöt ovat kodin kalleimpia neliöitä ja kylpyhuoneen täytyy näyttää hyvältä vielä 10-15 vuoden jälkeen

Anna Kaasinen

Suihkussa voi olla myös hellävarainen, hierova pää. Tai suihkussa voi olla sitruunalta tuoksuva aromageelisuodatin, joka lisää veteen c-vitamiinia ja kosteuttaa valmistajan mukaan ihoa.

Aasian markkinoilta vyöryy tuhansia euroja maksava seinäwc, jossa ei tarvita enää wc-paperia.

Tavallisen perheen uusi kylpyhuone voi maksaa parista tuhannesta eurosta kymmeniin tuhansiin euroihin. Monissa kodeissa on useampiakin kylpyhuoneita.

Kylpyhuoneeseen kodin staili

Kotien sisustajilla on kauppaan mennessään usein varmat näkemykset. Sisustuslehdet ja -ohjelmat pursuavat valaistusideoita. Kuluttaja tietää jo, minkälainen meikkivalon täytyy olla tai minne pistorasiat kätketään. 

Kotien kylpyhuoneet suunnitellaan siten, että kylpyhuoneen sisustus on linjassa kodin muun sisustuksen kanssa. Esimerkiksi olohuoneen ja muiden huoneiden suuret lattialaatat voivat jatkua kylpyhuoneen pesutiloihin asti. Puukuvioiset laatat ovat nyt muodissa.

Italiassa käytetään jo kolmemetrisiä laattoja kylpyhuoneissa. Suomessa totutellaan vasta pikkuhiljaa suurempiin laattoihin.

Kuohuviinilasi, kristallikruunu ja kynttilä

– On ihmisiä, jotka etsivät kylpyhuoneessa paikkaa kuohuviinilasille, kynttilälle tai kattokruunulle.

– On ihmisiä, jotka etsivät kylpyhuoneessa paikkaa kuohuviinilasille, kynttilälle tai kattokruunulle. Nautinto ei maksa välttämättä paljon.

Anni Arasola

Nautinto ei maksa välttämättä paljon, sisustussuunnittelija AnniArasola Anicosta nauraa.

Kylpylämäistä tunnelmaa voi luoda myös matoilla ja materiaaleilla. Arasolan mielestä kuluttajalle nautintoa tärkeämpi asia on kuitenkin, että tila toimii ja valinnat ovat energiaa säästäviä.

Suomalainen valitsee skandinaavisia ratkaisuja kotiinsa ja usein tyylikäs kokonaisuus syntyy peruslaatoilla ja hillityillä väreillä.

 Monessa kodissa rimaa on nostettu lähinnä suihkujen ja wc-istuinten osalta.

Tuoksut saunaan ja suihkuun

Luonnollisia tuoksuja ja eteerisiä öljyjä ostetaan nyt kylpytiloihin sisustussuunnittelija Aino Rajasuon mukaan. Saunoissa tuoksuvat perinteiset tuoksut; koivu ja terva. Saunatekstiilit ovat usein pellavaa. Rajasuo ei ole kuullut, että suihkutuoksut ja öljyt olisivat ärsyttäneet allergista saunakansaa.

Eriväriset hanat kuten kupari ja kulta ovat nyt muodissa ja ammeita pinnoitetaan entistä enemmän. Maanläheisyys on nyt in.

– Nuoret parit eivät halua tehdä virheratkaisuja. Ammattilaisia käytetään apuna paljon, Rajasuo Kodosta kertoo.

– Esimerkiksi mikrosementoinnilla tehdään nyt saumattomia lattioita, Rajasuo selittää.

Suosittelemme sinulle