Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Yhdysvallat viimeistelemässä suunnitelmaa Guantanamon vankilan sulkemiseksi

Valkoisen talon tiedottaja kertoi, että presidentti Obaman hallinto aikoo esitellä suunnitelman lähitulevaisuudessa.

Vankeja Guantanamossa tammikuussa 2002.
Vankeja Guantanamo Bayn vankileirillä tammikuussa 2002. Kuva: J. Scott Applewhite / EPA
Mikko Kuusisalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvallat on sulkemassa Kuubassa sijaitsevan Guantanamo Bayn vankilan, jossa on pidetty lukuisia terroristiepäiltyjä. Valkoisen talon tiedottaja kertoi keskiviikkona, että presidentti Barack Obaman hallinto on viimeistelemässä suunnitelmaa vankilan sulkemiseksi.

Tiedottaja Josh Earnest kertoi asiasta vastatessaan lehdistötilaisuudessa esitettyyn kysymykseen, joka käsitteli The New York Timesin aiheesta julkaisemaa juttua.

– Hallinto on parhaillaan viimeistelemässä suunnitelmaa vankilan sulkemiseksi turvallisesti ja vastuullisesti ja tämän jälkeen esittelemässä suunnitelman kongressille, tiedottaja Josh Earnest sanoi.

Vankilan sulkeminen oli yksi Obaman keskeisistä tavoitteista hänen astuessaan virkaan vuonna 2009. Suunnitelma on kuitenkin kohdannut useita takaiskuja. Kongressi on lähinnä republikaanien vastustuksella esimerkiksi estänyt vankien siirtämisen Yhdysvalloissa sijaitseviin vankiloihin.

Republikaanit ovat sanoneet, että vankien siirtäminen toisiin maihin voi myöhemmin johtaa heidän vapautumiseensa, minkä jälkeen heistä voisi muodostua uhka Yhdysvaltoja kohtaan.

Earnest sanoi, että hallinto toivoo pystyvänsä murtamaan republikaanien vastustuksen asiassa.

– Tämä on jotain, jonka parissa turvallisuusasiantuntijamme ovat työskennelleet jo jonkin aikaa, Earnest sanoi.

Earnestin mukaan vankilan sulkeminen on kansallisten turvallisuusetujen mukaista ja että sen käyttö ei ole hallinnon voimavarojen tehokasta käyttöä.

Guantanamo on ollut lukuisten syytösten kohteena

Yhdysvallat on vähitellen lähettänyt Guantanamon vankeja joko kotimaihinsa tai kolmansiin maihin. Hieman alle puolet vankilassa jäljellä olevista vangeista on sellaisia, joiden siirto on hyväksytty, mutta sitä ei vielä ole toteutettu. Vankilassa on tällä hetkellä vähän yli sata vankia. Eniten vankeja oli vuonna 2003, silloin heitä oli 684.

Osaa vangeista on pidetty liian vaarallisina vapautettaviksi, mutta Yhdysvalloilla ei ilmeisesti ole heitä vastaan sellaisia todisteita, joita voitaisiin käyttää sotilas- tai siviilioikeudenkäynnissä.

Yhdysvaltain sotilastukikohdassa Kuubassa sijaitseva vankila on ollut vuosien aikana useiden syytösten kohteena. Esimerkiksi aika, jonka vangit ovat joutuneet viettämään Guantanamossa ilman syytteitä, on herättänyt närää. Lisäksi vankilan työntekijöitä on syytetty muun muassa vankien vesikidutuksesta. Valkoinen talo sanoo, että militanttiryhmät käyttävät sitä propagandavälineenä värvätessään taistelijoita Yhdysvaltoja vastaan.

Presidentti George W. Bushin hallinto perusti leirin vuonna 2002 New Yorkin terrori-iskujen jälkeen.

Suosittelemme