Hyppää sisältöön

Selkeä kirjasintyyppi on lukivaikeudesta kärsivälle avainasia – "Arial ja Times New Roman parhaat"

Erityispedagogi Veijo Turpeinen tietää minkälaista on yrittää tavata koukeroista tekstiä lukihäiriöisenä. Fontti ei saisi Turpeisen mukaan olla liian kulmikas, mutta ei myöskään liian pyöreä.

Kuva: Janne Ahjopalo / Yle

Veijo Turpeinen tutustuu pyynnöstä kolmen tiedotusvälineen nettisivuihin luettavuuden näkökulmasta.

– Ylellä otsikot ovat hyvin selkeät. Helsingin Sanomien muu teksti on puolestaan ilmavampaa ja helpommin luettavaa, arvioi Turpeinen.

Yle Uutiset käyttää netin leipätekstissä tavallisimmin Arial-fonttia ja HS Georgia-fonttia.

Iltalehden kirkas värimaailma mainoksineen vaikuttaa olevan myrkkyä. "Värit tekevät sivun kovin sekavaksi", kuuluu tuomio.

– Esimerkiksi mainoksessa oranssi tausta ja valkoinen teksti ovat hankalia hahmottaa. Paras mahdollinen vaihtoehto olisi vaaleankeltainen tausta yhdistettynä mustaan tekstiin.

Ylhäällä Arial ja alhaalla Georgia. Kuva: Yle

Ylipäätään tekstityylien vaihtelevuus aiheuttaa ylimääräisiä pinnistyksiä: monenlaiset otsikot, erikokoiset kirjaimet, isot kirjaimet, kursiivit ja lihavoinnit.

– Tekstin täytyisi olla selkeää ja ilmavaa, eikä liian kulmikasta tai pyöreämuotoista.

Comic Sans sapettaa Veijoakin

Veijo Turpeinen on mieltynyt Arial ja Times New Roman -fontteihin. Lapsellisen koukeroinen ja maailman vihatuimmaksi sanottu Comic Sans ihmetyttää Turpeistakin.

Tekstin täytyisi olla selkeää ja ilmavaa, eikä liian kulmikasta tai pyöreämuotoista.

Veijo Turpeinen

Jyväskyläläinen ja kesäisin Ilomantsissa viihtyvä Veijo Turpeinen on lukivaikeudestaan huolimatta päässyt pitkälle, ja on työnsäkin kautta päässyt perehtymään lukivaikeuksiin. Hän on erityispedagogi ja kasvatustieteen tohtori sekä tehnyt uran ammatillisessa opettajakorkeakoulussa yliopettajana.

Turpeinen toivoo, että esimerkiksi nettisivujen laadinnassa tiedotusvälineet kuulisivat myös lukivaikeuksista kärsivien näkemyksiä.

– Meitä voitaisiin käyttää asiantuntijoina. Meiltä saisi vinkkejä, kuinka sivuja saisi selkeämmiksi ja selkokielisemmiksi, toteaa Veijo Turpeinen.

Suosittelemme sinulle