Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Retoriikan tutkija: Hallitus onnistunut Kreikka-keskustelussa

Filosofian ja retoriikan tutkijan Severi Hämärin mielestä pääministeri Juha Sipilä on toiminut järkevästi antaessaan tilaa muille ministereille Kreikka-keskustelussa.

Severi Hämäri vieraili Päivän kasvo -ohjelmassa 23.7.
Teemu Hallamaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Hallitus on onnistunut tuomaan oman näkökulmansa hyvin esille Kreikka-keskustelussa, arvioi filosofian ja retoriikan tutkija Severi Hämäri TV1:n Päivän kasvo -ohjelmassa. Erityisesti kehuja saa pääministeri Juha Sipilä (kesk.), joka on noussut esille sillanrakentajana ja kompromissin takaajana.

Hämäri katsoo, että hallitus on sisäpoliittisesti jäänyt voitolle Kreikka-keskustelusta. Tiukasta ja epävarmasta tilanteesta huolimatta ministerit ovat selvinneet Kreikan asettamasta retorisesta haasteesta ja saaneet haluamansa vaikutelma aikaiseksi keskustelussa.

Yksi todiste hallituksen retorisesta onnistumisesta on SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen tämänpäiväinen kommentti, jossa hän kertoo seisovansa hallituksen Kreikka-linjan takana. Toisaalta Rinteen kommenttia selittää myös se, että nykyhallitus on monella tapaa jatkanut SDP:n Kreikka-linjaa.

Sipilä ei ole sitonut itseään keskusteluun

Hämärin mielestä Sipilä on toiminut järkevästi, kun hän on antanut Kreikka-keskustelussa enemmän tilaa valtiovarainministeri Alexander Stubbille (kok.) ja ulkoministeri Timo Soinille (ps.) hoitaa tilannetta.

– Hän on pitänyt omat tiedotustilaisuutensa varsin lyhyinä. Hän on puhunut lyhyesti, eikä ole sitonut itseään tähän keskusteluun, Hämäri sanoo.

Kulissien takana käydyt vaikeat keskustelut ovat jääneet julkisuuden ulkopuolelle ja Sipilä on näin voinut tuoda esille hallituksen yhteisen kannan.

– Tämä on retoriikan kannalta juuri oikeanlainen tapa toimia tällaisessa tilanteessa, jos on johtaja.

Pääministeriin verrattuna Stubbin ja Soinin asema on ollut selvästi haastavampi. Kumpikin ministeri on joutunut taiteilemaan oman puolueen ja hallituksen kantojen välillä. Etenkin Soini on Hämärin mielestä selvinnyt tästä haasteesta varsin hyvin.

Suosittelemme