Hyppää sisältöön

Pelle Miljoona sai Juha Vainio -palkinnon

Sanoittajapalkinto luovutetaan Pelle Miljoonalle Kotkan Meripäivien yhteydessä perjantaina. Valitsijoiden mukaan Pellen teksteissä kuuluu vereslihaiseen rehellisyyteen pakottava sosiaalinen omatunto.

Pelle Miljoonalle luovutettiin Juha Vainio -sanoittajapalkinto Kotkan Meripäivien yhteydessä. Hän esitti tilaisuudessa kuulusimman kappaleensa Moottoritie on kuuma
Pelle Miljoonalle luovutettiin Juha Vainio -sanoittajapalkinto Kotkan Meripäivien yhteydessä. Hän esitti tilaisuudessa kuulusimman kappaleensa Moottoritie on kuuma. Kuva: Petri Lassheikki / Yle
Valtteri Kykkänen

Tämän vuoden Juha Vainio -sanoittajapalkinnon saa muusikko Pelle Miljoona. Palkinto on suuruudeltaan 6 000 euroa, ja se luovutetaan artistille Kotkan Meripäivillä järjestettävässä Yleisessä saunassa -viihdekonsertissa.

Vuonna 1955 Haminassa syntynyt Pelle Miljoona (oikealta nimeltään Petri Tiili) aloitti uransa 1970-luvun lopulla ja häntä pidetään suomalaisen punkin uranuurtajana.

Pelle Miljoonan tunnetuimpia sanoituksia ovat muun muassa Moottoritie on kuuma, Juokse villli lapsi sekä Väkivalta ja päihdeongelma.

Juha Vainion Rahaston hallitus perustelee valintaa seuraavasti:

"Pellen musiikissa ja teksteissä kuuluu tekemisen ilo ja sanomisen pakko. Ja vereslihaiseen rehellisyyteen pakottava sosiaalinen omatunto. Vaikka musiikin räjähtävä riemu saisi kuulijan bogoomaan dödön pettämisen uhallakin, tarinat iskevät pallean tyhjäksi. Laulujen tarinat tapahtuvat tässä ja nyt, on katsottava suoraan silmiin niin ystävää, rakastettua, vihamiestä, kärsimystä kuin kuolemaakin.

Kun kuuntelee Pellen tekstejä lähes 40 vuoden takaa, ne kuulostavat edelleen uunituoreilta. Koska niiden maailma on edelleen totta, niin Haminassa kuin Havannassakin."

Pelle Miljoona kertoo olevansa onnellinen tunnustuksesta. Hän arvioi, että nuoreen Pelleen verrattuna sanoitukset käsittelevät nykyään enemmän luontoa ja ovat tietyllä tavalla mystisempiä.

– Minut tunnetaan kantaaottavana artistina, mutta se ei täysin pidä paikkaansa. Toivottavasti palkinnon myötä ihmiset tutustuvat syvemmin tuotantooni.

– Pelkään elämässä vain yhtä asiaa. Se on se, että kuristan vielä jonkun tuntemattoman vastaantulijan, joka kyselee onko moottoritie kuuma. Ei ne sanat, vaan se ruudinkeksijän ilme. Ehkä siksi kävelen nykyään kädet taskussa, naurahtaa Pelle.

Juha Vainio -palkinto on aiemmin myönnetty muun muassa Juice Leskiselle, Gösta Sundqvistille, Hectorille, Ismo Alangolle, Samuli Putrolle ja Maija Vilkkumaalle.

Juttua korjattu 25.7. klo 7:58. Aiemmin jutussa kerrottiin, että Tahdon rakastella sinua olisi myös Pelle Miljoonan sanoittama kappale. Sen on kuitenkin sanoittanut Ari Taskinen.

Suosittelemme sinulle