Hyppää sisältöön

Miltä näytit 150 vuotta sitten? Valokuvaaja tekee aikamatkoja 1800-luvulle

Porilainen valokuvaaja Tuomas Sinkkonen kuvaa asiakkaistaan muotokuvia 1850-luvulla kehitetyllä tekniikalla. Toimittaja lähti aikamatkalle ja tutustui kuvausmenetelmään, joka on pitkälti käsityötä.

mies pitää kädessään vanhalla tekniikalla otettua valokuvaa.
Yle Satakunta,
Carolus Manninen

Älypuhelinten ansiosta valokuvaamisesta on tullut käytännöllisempää ja nopeampaa kuin koskaan. Housujen taskussa pullottaa parhaimmillaan kymmenien megapikselien kamera, jonka kuvat ovat jaettavissa netissä sekunneissa.

Porilaista valokuvaajaa Tuomas Sinkkosta ei kiinnosta hätäily kuvaamisen kanssa. Hän ottaa asiakkaistaan muotokuvia 1800-luvun menetelmillä.

Samaa tekniikkaa hyödyntää Suomessa Sinkkosen mukaan vain muutama kuvaaja.

– Olin työskennellyt vaihtoehtoisen kuvaamisen parissa ja tutustunut vanhoihin menetelmiin. 1850-luvun tekniikka alkoi kiinnostaa, Sinkkonen toteaa.

Käsityön henkeä

Tuomas Sinkkonen heittää hupun niskaan ja kumartuu antiikkiesineeltä näyttävän aparaatin taakse. Vastaavia välineitä on nähty lähinnä lännenelokuvissa. Laite on 1980-luvun neuvostovalmisteinen FKD-merkkinen kamera. Tekniikka on silti paljon vanhempaa.

Märkälevy-kollodion -menetelmässä alumiinilevylle kaadetaan kollodionliuosta, joka muodostaa yhdessä hopeanitraatin kanssa eräänlaisen filmin, jolle kuvattava ikuistuu.

Kuva kehitetään ja tuikataan kiinniteliuokseen likomaan. Muutaman sekunnin päästä voi nähdä itsensä miltei parisataa vuotta vanhassa "mugshotissa". Wanted dead or alive.

– Käsityön henki kiinnostaa. Kuvaaminen on vaivalloinen prosessi, mutta kuva on lopullisessa muodossaan verrattaen nopeasti. Koko sessio kestää kymmenisen minuuttia. Itselleni tämä on valokuvaamisen tulevaisuutta, Sinkkonen miettii.

Suosittelemme sinulle