Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Susijengiin liittynyt Jamar Wilson: "Tärkeintä on olla suomalainen"

Jamar Wilson, 31, sai kesäkuussa Suomen kansalaisuuden ja liittyi heti Susijengin harjoitusrinkiin, jossa hänet on nähty tosin jo aiempinakin kesinä.

Jamar Wilson
Jamar Wilson Lohjan Kisakallion harjoituskeskuksessa. Kuva: Yle
Teemu Tammilehto
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen miesten koripallomaajoukkue on kokenut MM-kisojen jälkeen eräänlaisen nuoruusleikkauksen. EM-kisoihin valmistautuva joukkue on saanut myös kokeneemman uuden kasvon, kun 31-vuotias Jamar Wilson liittyi kesäkuussa joukkueen vahvuuteen. New Yorkin Bronxissa syntynyt Wilson sai kesäkuun alussa Suomen kansalaisuuden, josta hän on puhunut vuodesta 2010 asti.

Wilson pelasi kaudella 2010–2011 Hongassa ja voitti tuolloin Korisliigan korikuninkuuden. Hän on naimisissa ex-maajoukkuekoripalloilija Laura Wilsonin (os. Sario) kanssa.

- Siitä asti kun tulin Suomeen ja tapasin vaimoni, olen kasvanut suomalaiseksi. Elämäntyylini on sellainen ja kaikki parhaat ystäväni ovat täällä. Tuntuu mahtavalta ja olen niin iloinen päästessäni pelaamaan Susijengiin. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin olla suomalainen, Wilson kertoo Yle Urheilulle.

Aivan helppoa suomalaiseksi pääsy ei kuitenkaan ollut vaan kyse oli pitkästä prosessista. Wilsonin koetinkivi oli kielitestit, jotka hän selvitti vuoden lopussa rimaa hipoen.

- Minun piti saada kolme viidestä oikein ja sain kolme, eli juuri tarpeeksi. Sydämeni on enemmän suomalainen kuin lukemiseni ja ymmärtämiseni, Wilson nauraa.

- Monetkaan ihmiset eivät ymmärrä, että suomalaiseksi halutessa pitää päästä sisään tähän kulttuuriin. Ihmiset tietävät kyllä, haluatko olla suomalainen vai et, hän vakavoituu.

"En todellakaan yritä korvata Teemua"

Wilson on pelannut Honka-kauden jälkeen Australiassa ja Ranskassa, mutta on silti tuttu pelaaja Susijengin jäsenille. Useat pelaajat ovat hänen hyviä ystäviään ja hän on useampana kesänä peräkkäin harjoitellut joukkueen mukana.

Nyt hän on ensimmäistä kertaa joukkueen varsinainen jäsen, mikä on tuonut paljon uutta opittavaa etenkin pelisysteemistä.

- Aiempina kesinä tulin vain pelaamaan ja yritin kehittyä pelaajana. Nyt yritän opetella systeemiä, joten suhtaudun siihen vähän vakavammin. Se vaatii sopeutumista, mutta olen tyytyväinen tähän mennessä.

Wilson on kesävisiittiensä ansiosta todistanut myös Susijengin viime vuosien huumaa. Tänä kesänä hän on huomannut myös suuren muutoksen, kun muun muassa Hanno Möttölä ja Teemu Rannikko ovat poissa. Wilson on pelintekijä ja moni näkee hänen täyttävän Rannikon jättämän aukon.

Olen kiitollinen tästä mahdollisuudesta, vaikka tämä olisi vain pyyhkeen heiluttamista. Saan olla osa tätä ja maani edustaminen on tärkeintä.

Jamar Wilson

- Kun miettii Hannoa ja Teemua, he ovat legendoja ja heitä on vaikea korvata. Jos pääsen joukkueeseen, en todellakaan yritä korvata Teemua. Hän on uskomaton pelaaja ja en voi olla puoliakaan siitä, mitä hän on. Minun pitää olla vain oma itseni.

Wilson etenee leirityksessä päivä kerrallaan ja taistelee omassa mielessään yhä EM-kisapaikasta. Rannikon poisjäännin myötä hän on todennäköisesti mukana, jos mitään mullistavaa ei leirityksen aikana tapahdu.

- Olen kiitollinen tästä mahdollisuudesta, vaikka tämä olisi vain pyyhkeen heiluttamista. Saan olla osa tätä ja maani edustaminen on tärkeintä.

- Täällä kaikki puhaltavat yhteen hiileen ja ei ole mitään yksilöitä. Se on minusta hienointa. Nämä ovat melkein kuin veljiä toisilleen ja tekevät kaikkensa auttaakseen toisiaan.

Koripallon EM-kisat nähdään Ylen kanavilla 5. syyskuuta alkaen. Harjoitusottelu Suomi-Ranska nähdään 1. elokuuta TV1:ssä kello 21 alkaen.

Suosittelemme