Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Burundin presidentti saa kolmannen kautensa

Pierre Nkurunziza voitti Burundin vaaliviranomaisten mukaan kolmannen viiden vuoden kautensa 69,4 prosentilla äänistä. Useat opposition jäsenistä boikotoivat tiistaina järjestettyjä vaaleja.

Pierre Nkurunziza esiintyi äänestyspäivänä kuin kansanmiehenä sinisessä jalkapallotakissaan.
Burundin istuva presidentti Pierre Nkurunziza esiintyi äänestyspäivänä kuin kansanmiehenä sinisessä jalkapallotakissaan. Hän kävi äänestämässä synnyinkylässään nimeltään Buye, joka sijaitsee Ngozin provinssissa pohjoisessa Burundissa. Kuva: Phil Moore / AFP
Hanna Nordenswan
Avaa Yle-sovelluksessa

Burundin vaaliviranomaiset ovat ilmoittaneet, että istuva presidentti Pierre Nkurunziza voitti tiistaina pidetyt vaalit. Suuri osa maan oppositiosta boikotoi vaaleja.

Nkurunziza voitti kolmannen kautensa 69,4 prosentilla äänistä. Se tarkoittaa, että toiselle kierrokselle ei mennä lainkaan. Toiselle paikalle vaaleissa tuli oppositiopoliitikko Agathon Rwasa 18,9 prosentilla äänistä. Rwasa ja useat muut opposition edustajat pysyttelivät piilossa ennen vaaleja, koska he tunsivat itsensä uhatuiksi.

– Kaikkien niiden henki on vaarassa, jotka vastustavat Pierre Nkurunzizaa. Ihmisiä salamurhataan siellä ja täällä, Rwasa sanoi toukokuussa.

Burundissa on osoitettu mieltä sitten Nkurunziza huhtikuussa ilmoitti asettuvansa ehdolle kolmannelle viiden vuoden presidentinkaudelle. Burundin perustuslaki sallii ainoastaan kaksi peräkkäistä kautta. Nkurunziza on puolustautunut sanomalla, että hänen ensimmäistä kauttaan ei lasketa, koska parlamentti silloin nimitti hänet.

Suosittelemme