Hyppää sisältöön

Makeaa elämää viettävien citymehiläisten määrä kasvaa

Nuoriso on päässyt mehiläistarhauksen makuun pääkaupunkiseudulla. Pesiä on jopa keskellä kaupunkia.

Kuva: Yle

Lasipalatsin katolla kahdessa pesässä asuvien jopa 140 000 mehiläisen pörinä ei jää äänenä toiseksi Mannerheimintietä pitkin noruville autoille, ainakaan läheltä kuultuna. Keskellä pääkaupungin sykettä oleva hyönteisyhdyskunta ei ole jokapäiväinen näky.

Helsingissä on noin sata mehiläispesää, ja niitä pitää noin 60 tarhaajaa. Omia mehiläispesiä on esimerkiksi ravintola Savoylla ja Perhon ravintolakoululla.

Kaupunkiviljelyn siivellä seurannut mehiläistarhaus on alkanut kiinnostaa nuoria tarhaajia, kertoo Stadin tarhaajat ja hunajafrendit ry:n sihteeri Merja-Riitta Laurila. Viisi vuotta sitten mehiläistarhaajien keski-ikä oli 60 vuotta, mutta se on nopeasti nuorenemaan päin.

Mehiläinen on leppoisa olento

Harrastuksen voi aloittaa mehiläistenhoitajien peruskurssilla.

– Kurssilla pääsee sisään mehiläisten elämään ja siihen, mitä mehiläisten hoito on.

Monien mielessä mielikuvaan mehiläisestä yhdistyy kivulias pistin, vaikka mehiläinen pistää vain, jos sen pesäelämää häiritään. Hunajan keräämisen ajaksi mehiläistenhoitaja laittaa suojahaalarin päälleen, mutta muuten mehiläisten kanssa voi olla rennosti.

Jatkuvasti mehiläisten kanssa puuhaileva Laurila saa piston kerran tai kahdesti kesässä, yleensä juuri suojavaatteita riisuessaan.

Mikä sai Laurilan itsensä kiinnostumaan pörriäisten kanssa pyörimisestä?

– Mehiläiset opettavat niin paljon luonnosta ja sen kiertokulun seuraamisesta. Maailmaa oppii katsomaan mehiläisten silmin.

Haastattelun juttuun teki Yle Huvudstadsregionen.

Suosittelemme sinulle