Hyppää sisältöön

Maailman suurin heinäseiväs on kerrostalon korkuinen – ME kunnes toisin todistetaan

ME-heinäseiväs on 15,03 metriä korkea. Vuolenkosken kylän lähipeltojen heinää seipääseen kerättiin kymmenen pyöröpaalin verran noin puolen hehtaarin peltoalalta.

Maailman suurin heinäseiväs on 15,03 metriä korkea
Kuva: Kuva: Johanna Salonen
Ville Pisto

Maailman korkeimmalla heinäseipäällä on nyt mittaa 15 metriä ja kolme senttiä. Maailmanennätys tehtiin talkoovoimin sunnuntaina Iitin kunnassa sijaitsevassa Vuolenkosken kylässä.

– Päädyttiin lopulta tekemään se elävään puuhun, että saatiin tarpeeksi korkeutta. Sähkötolppa olisi ollut auttamatta liian lyhyt hommaan, sanoo Vuolenkosken kyläyhdistyksen puheenjohtaja Eero Paronen.

Aiemmasta ennätyksestä kyläyhdistys ei löytänyt merkintää. ME-tulosta taustoitettiin mm. Luonnonvara- ja Tilastokeskuksesta sekä Guinness World Recordsilta.

– Meillä on valokuvattu toiminta alusta loppuun asti. Jälkeenpäin lähetämme dokumentit Guinnessiin ja katsomme, miten siellä päässä reagoidaan ennätysyritykseen, sanoo Paronen.

Nosturivoimaa talkoomiesten avuksi

Korkeuksiin kohoavan heinäseipään rakentaminen ei ole aivan simppeliä puuhaa. Vesisateessa talkoomiehet nostivat heinää kahdella nosturilla ylös ja laittoivat sen paikalleen heinähangoilla.

– Kyllähän se vähän teetti töitä. Siinä jouduttiin nosturivoimaa käyttämään apuna ja pikkusen vippaskonsteja, että saatiin sinne yläilmoihin. Se ei ihan mennyt enää sillä, että heitetään hangolla maasta käsin, kertoo Eero Paronen.

Heinän kasaaminen ME-heinäseipääseen kesti useammalta rakentajalta noin kahdeksan tuntia. Heinän kaatoon, pöyhintään, kärryille kasaamiseen, kuljetukseen, männyn karsintaan ja heinäseipään tekniseen suunnitteluun ja rakentamiseen osallistui noin kaksikymmentä ihmistä.

– Jos mitataan heinän määrä pyöröpaaleissa, niin kyllä siihen 10 pyöröpaalia meni ainakin. Noin puolenhehtaarin alalta heinää niitettiin ja nyt kaikki on seipäällä, sanoo Paronen.

Heinä kuninkuusravihevoselle

Seipäänä käytettiin Vuolenkosken alakoulun lähellä Vuolenkoskentien varressa olevaa mäntyä, joka karsittiin pystyyn. Kylän omalta pellolta niitetty heinä on tarkoitus lahjoittaa kuninkuusravihevoselle.

– Meiltä lähtee Vuolenkoskelta kuninkuusraveihin ensimmäistä kertaa hevonen, Hupi-tallin Keisar. Jos Keisar pärjää kuninkuusraveissa, niin se saa palkaksi kaikki seipäällä olevat heinät, sanoo kyläyhdistyksen päällikkö.

Maailmanennätyksen tekemisen ohella Vuolenkoskella vietettiin sunnuntaina Herkkuja hellalle -lähiruokatapahtumaa, joka koko päivän jatkuneesta vesisateesta huolimatta keräsi noin 500 kävijää.

– Olimme todella tyytyväisiä tapahtumaan, sekä omiin järjestelyihimme, että lähituottajiin. Kaikki olivat oikein tyytyväisiä vesisateesta huolimatta, kertoo Eero Paronen.

Suosittelemme sinulle