Hyppää sisältöön

Koska olit viimeksi läsnä? – pysähdy ja anna aisteillesi mahdollisuus

Hetkessä läsnäolo on monelle nykyihmiselle vaikeaa. Aistimme rekisteröivät kaiken ympärillä tapahtuvan, mutta jatkuvien virikkeiden ympäröimänä aistimukset jäävät prosessoimatta. Rentoutumisohjaaja Helena Ratinen näyttää, kuinka läsnäolon kokeminen rauhoittaa.

Hymyilevä nainen vehreällä metsätiellä.
Katso videolta, miten Helena Ratinen aistii ympäristöään. Kokeile sen jälkeen samaa itse. Ole läsnä.
Petra Thúren

Oletko matkalla paikasta A paikkaan B? Onko kiire?

Pysähdy hetkeksi, kuuntele, katsele ja haistele ympäristöäsi. Rentoutusohjaaja Helena Ratisen vetämillä tietoisen läsnäolon aistikävelyillä hiljennytään olemaan osa ympäristöä.

– Kaikki lähtee pysähtymisestä, mikä on nykyihmiselle kaikkein vaikeinta. Paikannamme itsemme siinä hetkessä ja paikassa, tiedostamme ympäristön kaikilla aisteilla.

Ihmisen aistien lukumäärä vaihtelee laskentatavasta riippuen. Näkö-, kuulo-, maku-, haju- ja tuntoaistien lisäksi on ainakin tasapaino- ja asentoaistit. Jotkut uskovat myös niin sanottuun kuudenteen aistiin.

– Aistit havainnoivat koko ajan, mutta kaikkea ei voi käsitellä. Siksi saattaa jäädä huomaamatta jotain, mikä on aivan lähellä, Ratinen sanoo.

Nyt pysähdy ja keskity kolme minuuttia. Katso videolta, miten Helena Ratinen aistii ympäristöään. Kokeile sen jälkeen samaa itse. Ole läsnä.

Suosittelemme sinulle