Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Rutto uhkaa kesän perunasatoa

Kosteat kelit ja yli 15 asteen lämpötilat ovat luoneet suotuisat olot perunaruton leviämiselle. Köyliöläinen maanviljelijä Veli-Pekka Suni muistuttaa kemiallisen torjunnan olevan nyt ensiarvoisen tärkeää.

Nostettuja, multaisia perunoita.
Kuva: YLE Keski-Suomi / Satu Kontio
Yle Satakunta,
Carolus Manninen
Avaa Yle-sovelluksessa

Sateinen ja kolea kesä uhkaa nyt perunasatoakin. Kasvustot ovat pari viikkoa myöhässä, mutta suurin uhka on perunarutto. Tauti leviää kosteissa oloissa tehokkaasti.

Köyliöläinen maanviljelijä Veli-Pekka Suni näkee kemiallisen torjunnan ainoana vaihtoehtona ammattiviljelijöiden kannalta.

– Osin pellot ovat niin märkiä, ettei päästä suorittamaan torjuntaruiskutuksia. Ruttosuojan ylläpitäminen olisi nyt ensiarvoisen tärkeää, Suni toteaa.

Kaikki lajikkeet vaarassa

Vaikka perunalajikkeiden ruttoherkkyydessä on eroja, Sunin mukaan perunarutto iskee jokaiseen lajikkeeseen.

Mustuneita lehtiä, jotka kielivät perunarutosta, voi havaita Sunin mukaan jo nyt. Mukuloihin levitessään rutto tekee perunat syömäkelvottomiksi.

– Jos rutto pääsee kasvustossa leviämään, sato jää keskeneräiseksi ja rutto saattaa vielä levitä noston yhteydessä mukuloihin. Se heikentää jo varastoinninkin kestävyyttä oleellisesti, Suni toteaa.

Sunin mukaan kuluva kesä on perunankin osalta poikkeuksellinen.

– Normaalisti perunaa nostetaan syyskuun alussa. Jos kelit eivät kuivu ja lämpene, joudutaan odottamaan ainakin puoliväliin asti. Tulee vuoden 1987 katovuosi nuoruudesta mieleen.

Suosittelemme sinulle