Kalle Palander käy Somerniemen Hiidenlinnassa itsekin silloin tällöin, koska sen omistaa hänen kisakumppaninsa ja hyvä ystävänsä Sami Uotila.
Hiidenlinna on alkujaan keskiaikaistyyliseksi rakennettu kivilinna pihapiireineen. Sami Uotila on yrittäjänä toista kesää.
Kun pujottelun maailmanmestari ja pujottelun maailmancupin voittaja Palander ja maailmancupin osakilpailussa palkintokorokkeelle päässyt Sami Uotila kohtaavat, he nauravat nauramasta päästyään.
Ne eivät ole mitään jäljennöksiä tai kopioita tai treenipareja
Kalle Palander
Miesten juttu kulkee ja se kertoo tarinaa siitä, miten hyvin miehet muistavat kilpailu-uransa ja kisapaikoille tehdyt monet matkat.
Monet muistot ovat yhteisiä ja mitalit ja sukset molemmille tärkeitä.
Ennen Somerniemeä Kalle Palanderin mitalit ovat olleet hänen kotonaan lähinnä keräämässä pölyä.
– Mitalit pääsivät täällä oivaan hienoon paikkaan. Täällä on minun MM-kultamitalini vuodelta 1999, maailmancupin kokonaiskilpailun voitto vuodelta 2003 ja muutamia muita. Ja täällä on tietenkin myös suksia, Palander myhäilee.
– Hiidenlinnassa on oikeasti aito suksi siitä parista, jolla minä voitin maailmanmestaruuden vuonna 1999. Täällä on myös yksi kisapari vuodelta 2003. Ne eivät ole mitään jäljennöksiä tai kopioita tai treenipareja. Ne ovat suksia, joissa on tunnetta!
Suksille annettiin naisten nimiä
Pujottelun entinen maailmanmestari myöntää, että näin jälkeenpäin ajateltuna kaikki palkinnot ja sukset ovat mahtavia juttuja.
– Kun olet itse tekemässä kilpailuissa urheilijana ja sinulle lyödään kuppi, kippo tai mitali käteen, niin et sinä sitä arvosta. Sinä vain lähdet keskittymään seuraavaan kisaan. Kun lopetin kilpailemisen niin tajusin, miten hienoja juttuja ja mahtavia muistoja ne olivat.
Palander ja Uotila kävivät paljon yhdessä kiertämässä kisoja. Sami Uotila muisti yleensä mikä kisa on menossa ja missä sijoitukset ovat.
– Sitten siellä tuli aina tarkka informaatio, että olit sillä ja sillä sijalla ja jäit sen verran kärkipaikasta.
Sukset ovat Kalle Palanderille tärkeitä, ne olivat kuulemma kuin tyttöystäviä.
– Meillä oli jopa nimiä niille! Oli Jessicaa ja Camillaa ja kaikennäköisiä nimiä. Suksi merkitsee alppihiihtäjälle seurustelusuhdetta. Suksen kanssa pitää olla sinut, painottaa Palander
Alppihiihto ja laskettelu sai oman museon Hiidenlinnasta
Matkoilla suksista pidetään erityisen hyvää huolta. Niitä kun kulkee monta paria matkalla mukana.
Nyt meillä on ensimmäinen museo, joka käsittelee alppihiihtoa ja laskettelua
Sami Uotila
– Minullakin oli parhaimmillaan tai pahimmillaan suksia 30 paria lajia kohden kaudessa. Aika vähän niitä kyllä varastettiin. Joskus Italiassa yksi pari pöllittiin.
Kalle Palanderin vermeet ovat esillä Hiidenlinnassa ainakin tämän kesän, lupaa Hiidenlinnan omistaja Sami Uotila.
–Ski-museo on tehty pysyväksi ja on ainoa laatuaan Suomessa. Suomessahan on hiihtomuseo, missä on enemmän maastohiihdon ja mäkihypyn historiaa esineitä. Nyt meillä on myös ensimmäinen museo, joka käsittelee alppihiihtoa ja laskettelua.