Hyppää sisältöön

Halla-aho ja Tuomioja ottivat yhteen viestikohusta

Kansanedustaja Erkki Tuomioja ja europarlamentaarikko Jussi Halla-aho keskustelivat tänään kiivaasti viestikohusta, itse viestin painoarvosta ja Immosen aiemmasta esiintymisestä.

Jussi Halla-Aho (kuvassa vas.) ja Erkki Tuomioja.
Jussi Halla-Aho (ps) ja Erkki Tuomioja (SDP). Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Ines Sirén

SDP:n kansanedustaja Erkki Tuomioja, perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho ja politiikan tutkija Mari K. Niemi keskustelivat tänään Ylen Ykkösaamussa.

Tuomioja ja Halla-aho ovat Immos-kohun keskiössä olevan Facebook-viestin painoarvosta varsin erimielisiä. Halla-aho kuvaa Immosen viestiä ”varsin pateettiseksi ja paatokselliseksi”, mutta ei näe viestin asiasisällössä ongelmia.

– Facebook-viesteihin, jotka tulevat viikonloppuna aamuyön tunteina tulee aina suhtautua pienellä varauksella, Halla-aho sanoo.

Halla-aho myös huomauttaa Immosen käyttämän retoriikan olevan normaalia poliittista keskustelua.

– Ei Suomesta löydy sellaista puoluetta tai politiikkoa, joka ei olisi ilmoittanut taistelevansa jonkin asian puolesta, huomauttaa Halla-aho.

Tuomiojan mukaan viestiä tarkasteltaessa on otettava huomioon Immosen aiempi julkisuus. Immonen esiintyi aiemmin kesällä valokuvassa kansallissosialistista aatetta kannattavan Suomen Vastarintaliikkeen kanssa.

– Jos kansanedustaja asettuu kuvaan heidän [Vastarintaliikkeen] kanssaan, on se aivan selkeä viesti, myös ulkomaille, että ”jahas, täällä on tällaista natsiporukkaa”, Tuomioja sanoo.

Halla-ahon mukaan Immonen tuskin tiesi, kenen kanssa on asettunut valokuvaan. Tuomioja huomautti Ykkösaamun keskustelussa, että valokuvan olisi jälkikäteen voinut poistaa.

"Kerrankin joku vastusti jotain suoraan"

Politiikan tutkija Mari K. Niemi huomauttaa, etteivät sosiaalisesta mediasta kumpuavat poliittiset kohut ole Euroopassa ennennäkemättömiä. Suomen keskustelu on hänen mukaansa ollut kohtuullisen kilttiä.

– Suomessa on tyypillistä, että ikäänkuin tanssahdellaan asian ympärillä. Kerrankin joku vastusti suoraan jotain, Niemi sanoo.

Sekä tutkija Niemi että kansanedustaja Tuomioja ovat ilahtuneita siitä, että viestikohu on saanut kansalaiset aktiivisiksi ja keskustelemaan monikulttuurisuuden tiimoilta. Molemmat arvelevat, että Immosen ulostulo sosiaalisessa mediassa oli suunniteltu juuri perussuomalaisten puoluekokouksen alle.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on julkisesti ilmoittanut, että viestikohua käsitellään puolueen elokuisessa puoluekokouksessa.

Halla-ahon mielestä Immos-kohua, etenkin perussuomalaisten sisäisiä mielipide-eroja, pitäisi puida puolueen sisällä median sijaan.

– Tällaisissa tilanteissa joillekin ihmisille tulee kiusaus kerätä irtopisteitä ja ryhtyä kivittämään kollegoita.

Suosittelemme sinulle