Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

”Järkyttävä paikka” – Perussuomalainen puhui mielenosoittajille

Perussuomalaisten Matias Turkkilan puhe Meillä on unelma - tapahtumassa keskeytyi mielenosoittajien huuteluun. Suurmielenosoituksessa lavalla nähtiin useita yhteiskunnallisia vaikuttajia vetoamassa monikulttuurisuuden puolesta.

Kuva: Yle
Yle Uutiset
Avaa Yle-sovelluksessa

Perussuomalaisten lehden päätoimittaja ja maahanmuuttokriittisen liikkeen aktiiveihin kuuluva Matias Turkkila puhui tänään rasismia vastaan järjestetyssä, Meillä on unelma - tapahtumassa kansalaistorilla Helsingissä.

– Ihmiset voivat tehdä Suomessa politiikkaa, ilman että he joutuvat koskaan vastaamaan kansan kiukkuisten ilmeiden edessä, tämä on aivan järkyttävä paikka, mutta tässä mä oon silti, Turkkila aloitti.

Puhe hukkui mielenosoittajien ”Turkkila on fasisti”-huutojen alle, kunnes koomikko Ali Jahangiri nousi lavalle ja käski huutelijoita hiljentymään.

Suunvuoron saatuaan Turkkila kertoi pitävänsä rasismia vastenmielisenä.

– Ihmisiä pitää kohdella ihmisinä siitä huolimatta, mistä ne tulee, Turkkila sanoi lavalla.

Tapahtumassa puhuivat muun muassa kansanedustajat Erkki Tuomioja (sd.), Ozan Yanar (vihr.) ja Paavo Arhinmäki (vas.), kaupunginvaltuutettu Fatbardhe Hetemaj (kok.), puoluesihteeri Timo Laaninen (kesk.), Helsingin hiippakunnan piispa Irja Askola ja Juutalaisen seurakunnan ylirabbiini Simon Livson.

Vihreiden Ozan Yanar toivoi puheessaan, että Timo Soini laittaa pisteen rasismille. Hän vetosi myös Perussuomalaisten hallituskumppaneihin. 

– Vetoan Alexander Stubbiin ja Juha Sipilään, älkää antako asian olla. Silloin tekin syyllistytte siihen, että pidätte kiihkokansalliset voimat hallituksen riveissä, Yanar sanoi.

Keskustan Timo Laanisen mukaan on tärkeää pohtia, mitä on tämän päivän suomalaisuus. Laanisen mukaan Immosen unelma yhdestä aidosta suomalaisesta kansakunnasta ei ole Keskustan unelma. 

– Se pitää sisällään ajatuksen siitä, että toiset suomalaiset ovat aidompia kuin toiset. On huolestuttavaa, että asenteet vähemmistöjä kohtaan ovat kärjistyneet, Laaninen sanoi.

Poliittisten puheiden lisäksi suurmielenosoituksessa kuultiin monia eturivin artisteja. Tapahtumassa soittivat muun muassa Anssi Kela, Paleface, Maija Vilkkumaa ja Lännen-Jukka eli J. Karjalainen.

Helsingin poliisin arvion mukaan tapahtumaan osallistui yli 15 000 ihmistä.

Tapahtuma sai alkusysäyksen viikonloppuna Facebookissa sen jälkeen kun perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen oli julkaissut paljon kohua herättäneen monikulttuurisuutta vastustavan kirjoituksen.

Meillä on unelma -tapahtuman näet kokonaisuudessaan Yle Areenasta.

Suosittelemme