Hyppää sisältöön

Kenen kanssa suostut saunomaan?

Suomalaiset nauttivat saunomisesta, mutta harvoin naiset ja miehet nakuilevat samoissa löylyissä. Onko sekasaunominen myytti vai vapauttava perinne? Olemmeko mainettamme siveämpiä?

Sauna
Kuva: Jari Vesa / Yle
Meeri Niinistö

Keski-Euroopassa vaatteet heitetään estottomammin nurkkaan ja kiivetään sukupuolesta riippumatta samoille lauteille. Suomalaiset hoitavat saunomisen joko kahdessa saunassa tai erillisillä vuoroilla, sanoo Kansainvälinen saunaliiton presidentti Risto Elomaa.

– Sauna on meille suomalaisille hiljentymispaikka. Sinne ei mennä tuntemattomien kanssa. Olen saunonut monessa eri maassa ja käytännöt ovat kovin erilaisia.

Terapeutti liputtaa yhteissaunomisen nimiin: median, pornografian ja mainosten keskellä on hyvä nähdä myös normaalien ihmisten vartaloita.

Saunomisessa realisoituu se, millaisia ihmiset oikeasti ovat, mitä on keskivertoihminen ja miltä vartalot näyttävät.

Timo Sampolahti

– Saunomisessa realisoituu se, millaisia ihmiset oikeasti ovat, mitä on keskivertoihminen ja miltä vartalot näyttävät. Siinä mielessä saunominen on arvokas asia, sanoo pari- ja perheterapeutti Timo Sampolahti.

Kenen kanssa sinä suostut saunomaan? Peitteletkö paikkojasi vai istutko selkä suorassa vieraidenkin ihmisten keskellä löylyissä? Pitäisikö julkisia yhteissaunoja lisätä? Milloin et tuntenut saunassa oloasi mukavaksi?

Suosittelemme sinulle