Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Maailman väestönkasvu yllätti tutkijat – Afrikan väkimäärä nelinkertaistuu vuosisadassa

Maailman väestönkasvu keskittyy jatkossa tiettyihin maihin, toteaa YK uudessa raportissaan. Afrikka tarvitsee tukea väkimääränsä hillitsemiseen. Avustaminen vähentäisi myös painetta siirtolaisuuteen.

Siirtolaisia veneessä.
Parisataa Välimeren yli pyrkinyttä siirtolaista pelastettiin kumiveneestä Italian edustalla 23. huhtikuuta. Afrikan nopea väestönkasvu vuolastaa siirtolaisvirtaa entisestään, mikäli ihmisten elinmahdollisuudet eivät parane lähtömaissa. Kuva: Alessandro di Meo / EPA
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

YK on julkaissut uuden raporttinsa maailman väestönkasvusta. Uusien tietojen mukaan maapallon väestönkasvu on odotettua nopeampaa, mutta se keskittyy tiettyihin maihin.

Maapallolla elää tällä hetkellä 7,3 miljardia ihmistä. Väestömäärän ennustetaan kasvavan vuoteen 2030 mennessä 8,5 miljardiin, vuosisadan puoliväliin mennessä 9,7 miljardiin ja vuosisadan loppuun mennessä 11,2 miljardiin ihmiseen.

Varsinkin eräissä Afrikan maissa nopeana jatkuva väestönkasvu yllätti tutkijat. Afrikan väestön ennustetaan nelinkertaistuvan vuosisadan loppuun mennessä 4,4 miljardiin ihmiseen. Tämä on 200 miljoonaa ihmistä enemmän kuin edellisessä, kaksi vuotta sitten julkaistussa raportissa ennustettiin.

Maailman väestön ennustetaankin keskittyvän jatkossa uudella tavalla. Intian väestöluvun ennustetaan kasvavan Kiinaa suuremmaksi vuonna 2022.

Vuosisadan puoliväliin mennessä Nigerian arvioidaan ohittavan Yhdysvallat maailman kolmanneksi väkirikkaimpana maana.

Samaan aikaan yhdeksän maan ennustetaan muodostavan puolet koko maailman väestönkasvusta. Nuo maat ovat Intia, Nigeria, Pakistan, Kongo, Etiopia, Tansania, Yhdysvallat, Indonesia ja Ghana.

Väestönkasvu köyhissä maissa muodostaa erityisen haasteen köyhyyden ja eriarvoisuuden, samoin kuin nälän ja aliravitsemuksen vähentämiselle, YK toteaa.

YK: Afrikkaa tuettava

Varsinkin Afrikan kehitys huolettaa tutkijoita. Afrikkalaiset naiset synnyttävät edelleen huomattavan paljon lapsia. Afrikassa naista kohti syntyy keskimäärin 4,7 lasta. Keskiarvo on laskenut 0,2:lla viimeisten viiden vuoden aikana.

Maailman suurin keskimääräinen lapsiluku on Nigerissä, 7,63 lasta naista kohti. Seuraavana tulevat Somalia (6,61) ja Mali (6,35).

Nopea väestönkasvu johtaa väistämättä siirtolaisuuteen, ellei ihmisten elinmahdollisuuksia paranneta Afrikassa, YK toteaa. Nykymaailmassa monilla nuorilla ihmisillä on pääsy tietoverkkoihin ja sitä kautta tieto paremmista elinolosuhteista esimerkiksi EU-maissa. Eurooppa ei voi täysin torjua siirtolaisvirtaa.

Saksalaisen Die Welt -lehden haastattelema Saksan siirtolaisinstituutin johtaja Dirk Messner vetoaa EU-maihin, jotta ne auttaisivat Afrikkaa kehittymään ja luomaan asukkailleen mahdollisuuksia kohtuulliseen elintasoon.

- Mitä paremmin Afrikka kehittyy taloudellisesti ja sosiaalisesti, sitä pienempi on paine siirtolaisuuteen, Messner toteaa.

Hän mainitsee rohkaisevana esimerkkinä Botswanan, joka on hyvän hallintonsa ja ulkomaisen avun myötä pystynyt kehittämään yhteiskuntaansa. Botswanalaiset naiset saavat koulutusta ja heillä on pääsy terveydenhoidon palveluihin. Tämän seurauksena maan lapsiluku on saatu kestävälle tasolle.

Suosittelemme