Hyppää sisältöön

Kirjaston musiikkiosasto toi hitit kaikkien ulottuville – ja siellä ne ovat yhä

Pop- ja rockmusiikki vyöryi suurten ikäluokkien vanavedessä suomalaisiin kirjastoihin 70-luvun alkupuolella. Monilla paikkakunnilla nuoret kokoontuivat kirjastoihin hittejä kuuntelemaan. Vähitellen kirjastot ryhtyivät lainaamaan levyjä, ja kun käytännölliset cd-levyt tulivat markkinoille, tarjonta laajeni entisestään.

Kuva: Tuukka Myllymäki / Yle

Vaikka vuosien takaisista ajoista levyjen hankintamäärät ovat vähentyneet, on Kokkolan musiikkiosaston tarjonta laajuudessaan edelleen huipputasoa. Kirjaston nykyinen vahtimestari Reijo Holm toimi musiikkiosaston työntekijänä vielä pari vuotta sitten.

– Välillä levyjä tuli ryppäinä. Niitä tuli vuodessa satoja ellei jopa nelinumeroisestikin. Enempi tai vähempi, mutta harva se päivä niitä tuli, kertoo Holm.

Kokkolan kirjasto sai laajasta valikoimastaan kiitoksia Radio Suomen Roots-illassa, jossa musiikkia toivonut Pekka mainitsi musiikkiosaston valikoimat kirjeessään.

Pikahittejä ja musiikillista kivijalkaa

Holm toimi pariin eri otteeseen musiikkiosaston tekijänä. Intohimo musiikkiin piti aistit avoimina uusille hankinnoille. Levyjä hankittiin tuolloin paljon. Tarkkaa summaa mies ei muista, mutta levypostia tuli runsaasti musiikkiosaston tiskille.

Aina meille on tullut listahittejä hyllyyn, mutta siinä samalla rakennettiin musiikillista kivijalkaa, kuten esimerkiksi Bob Dylan, The Beatles, Neil Young ja Rolling Stones.

Reijo Holm

– Aina meille on tullut listahittejä hyllyyn, mutta siinä samalla rakennettiin musiikillista kivijalkaa, kuten esimerkiksi Bob Dylan, The Beatles, Neil Young ja Rolling Stones. Niidenhän kuuluu olla musaosastolla, Holm sanoo.

Saapuvissa levyissä on nykyäänkin paljon uutuuksia, Suomen viralliselle listalle nousevia nimiä. Moni artisteista nousee suosioon yhden hitin voimin, joka määrittää paljon levy-yhtiön artistiin suuntaaman panostuksen määrää. Holm suosittelee hittisinkkujen kuuntelijaa tutustumaan artistien kokonaisiin levyihin.

– Levy on minusta kokonaisuus, jonka kappaleet on tarkasti mietitty. Netti on tavallaan pilkkonut sitä eheyttä ja jättää levyn muut kappaleet tuntemattomammiksi, kertoo Holm.

Kuva: Tuukka Mylymäki / Yle

Kirjaston nykyinen vahtimestari kehottaa siirtymään musiikin kertakulutuksesta kokonaisvaltaisempaan kokemiseen. Kokkolan levyhyllyistä löytyvät uusimmat ja kysytyimmät albumit, joten valinnan vaikeus saattaa jäädä ainoaksi ongelmaksi.

Nuottien lainaus säilyttänyt vahvan asemansa

Yhä vahvana kiinnostuksen kohteena ovat nuotit moneen eri tarpeeseen. Vaikka kevyen musiikin nuottien kysyntä kasvaa kesän aikana, ovat  klassisen teosten nuotit säilyttäneet vankan suosionsa.

– Paljon on ollut kyselyitä nuoteista vaikkapa häitä varten tai muihin tapahtumiin, kertoo lasten ja nuorten osaston johtaja Pirjo Pellinen.

– Kyllä tässä sai oppia vuosien varrella paljonkin, varsinkin nuottien parissa, Holm komppaa.

Nuottien suosioon vaikuttavat Kokkolan seudun mittava musiikkiopintojen kirjo ja musiikin harrastajien määrät.

Suosittelemme sinulle