Hyppää sisältöön

Airsoft koukuttaa kaikenikäisiä – herrasmiessääntöihin kuuluu, että sarjatulta ei saa ampua lähietäisyydeltä

Muovikuula-aseilla pelattava airsoft-peli voi saada pauloihinsa kaikenikäisiä. Kokkolassa kentällä näkyy myös alaikäisiä; nuorimmat ovat 9-vuotiaita. Replikoiden kanssa maastossa käytävä taistelu voi olla rajuakin, mutta sitä säätelevät herrasmiessäännöt.

Kuva: Kia-Frega Tyynismaa / Yle
Kia-Frega Tyynismaa

Ruotsissa airsoft-pelit on sallittu vain täysi-ikäisille. West Coast Airsoftin pelinjärjestäjät tahtovat kuitenkin kannustaa nuoria pelaajia mukaan liikkumaan, pois television äärestä.

– Moni vanhempi ei välttämättä edes ajattele, että kun pojalle ostetaan monen sadan euron ase, niin sen myötä pääsee myös kunnolla liikkumaan. Parempi on, että nuoret pelaavat valvotuilla kentillä kuin valvomattomilla, kertoo pelinjärjestäjä Harald Pohjonen.

Alaikäiset huomioidaan kentällä niin hyvin kuin mahdollista. Toimintaa ohjaavat  herrasmiessäännöt: ei kiroilla eikä ammuta liian läheltä etenkään sarjatulella. Huolestuneita kysymyksiä ei vanhempien puolelta liioin tule.

– Lähinnä kysytään, minkälaiset varusteet pitää olla ja eihän ketään jätetä yksin. Me painotamme, että olemme myös ensiaputaitoisia, Pohjonen summaa.

Parempi on,että nuoret pelaavat valvotuilla kentillä, kuin valvomattomilla

Harald Pohjonen, pelinjärjestäjä

Suojaa silmiin ja pusikkoon

Vastuuvapautuslomake täytetään jokaisen pelaajan osalta.

Virallisten CE-merkittyjen suojalasien lisäksi pelissä ei ole muita pakollisia varusteita. Alaikäisille suositellaan alakasvosuojaa, josta voidaan vanhemman luvalla kuitenkin luopua.

Viisi vuotta lajia harrastanut täysi-ikäinen Oskari Wikström on osallistunut satoihin peleihin.

– Silmiin ei ole tullut ikinä kuulaa, mutta hampaita on lähtenyt irti senkin edestä. 

Paras peli syntyy monipuolisella, suojia ja rakennuksia kuhisevalla kentällä. Lisäksi aurinkoinen, tuuleton sää tuo oman mukavuutensa.

– Jos tuulee, niin se ottaa kuulaan kiiinni ja kuula saattaa mennä miten sattuu. Jos taas sataa, niin lasit huurtuvat eikä näe mihin päin pitää mennä, Oskari kuvailee.

Muovikuulan kantama on aseesta riippuen 25 metristä 60 metriin. Yleisimmin käytetään 6 millin muovikuulia.  Aseita on joka lähtöön: haulikkoja, kivääreitä, pistooleja, sähkö- ja kaasuaseita.

Pelinjärjestäjä Harald Pohjonen valmistautuu ryhmänsä kanssa peliin. Kuva: Kia-Frega Tyynismaa / YLE

Pusikossa jopa kuusi tuntia

Nopeimmillaan peli on ohi viidessä minuutissa, pisimmillään kuudessa tunnissa. Kentältä poistutaan, kun kaveri osuu. Pisimmät, jopa 200 pelaajan skenaariopelit lähentyvät roolipelaamista. Kaikki airsoft-harrastajat eivät ole kuitenkaan kiinnostuneita itse pelaamisesta, vaan saattavat ainoastaan keräillä välineistöä.

– Nämä aseet ovat aitojen aseiden replikoita, joten siksi osa kerää vain niitä eikä käy peleissä koskaan. Minulle tämä harrastus on aina ollut 15 prosenttia pelaamista ja loput virittämistä ja varustekeräämistä. Itsellä on palanut jo ainakin 5 000 euroa varusteisiin, pelinjärjestäjä Harald Pohjonen tuumaa.

Kuva: Kia-Frega Tyynismaa / YLE

Uusia pelaajia tulee kuin sieniä sateella

Viikossa järjestetään kaksi kaksikielistä peliä, Kokkolan Kvikantin airsoft-pelialueella. Vaikka pelityylejä ja -tapoja on monia, yhteistä niille on yleensä vastapuolen joukkueen eliminoiminen.

Vielä pari vuotta sitten Kokkolassa oli vain kahdeksan aktiiviharrastajaa. Nyt harrastajia on jo kuutisenkymmentä, heistä parikymmentä on alaikäisiä. Myös kaksi naista on saatu mukaan.

– Tämä harrastus on miehen kautta siirtynyt myös minulle, koska kerran sanoin, että sitten kun löytyy pinkki ase, lähden mukaan. Tässä sitä nyt sitten ollaan. En uskalla edes ajatella, paljonko meidän taloudessa on mennyt jo rahaa tähän, naureskelee toista kertaa mukana oleva Eeva Peltola.

Vaikka nainen ei pelikentällä saa erityiskohtelua, saa pinkki ase hymyn toisten pelaajien huulille.

Suosittelemme sinulle