Loimaan Metsämaan keskustassa järjestetään lauantaina Pyramidipiknik. Tapahtuman sisäänpääsymaksuna on kivi. Kivet sijoitetaan Pyramidi-taideteoksen osaksi.
Kiven lisäksi siihen liittyvä tarina kirjoitetaan talteen. Pyramidin kokoaminen aloitettiin viime kesänä ja lauantaina sitä jatketaan.
– Ajattelimme, että kylällä tarvitsee olla jokin tapahtuma ja, että olisi mukavaa, jos siinä olisi pieni pääsymaksu. Sitten ajattelimme yhteisöllistä tilataideteosta ja siihen liittyen pääsymaksuksi kiveä, kertoo yksi tapahtuman isistä, Metsämaan MTK:n sihteeri Heikki Huhtanen.
Tarinat talteen
Taideteokseen kuuluu myös vieraskirja, johon jokainen kiven tuonut voi kirjoittaa kiven tarinan.
– Viime vuonna meillä oli kiviä Jäämereltä Norjasta, Tanskasta, Nivalasta ja Porvoon saaresta, muistelee Huhtanen.
Seuraavat kuusisataa vuotta kun sitä kerätään, niin kyllä se siitä kasvaa.
Heikki Huttunen
Kiviä on kasassa reilut pari sataa, lauantaisen piknikin jälkeen varmasti enemmän. Huhtanenkin kantaa oman kortensa, tai kivensä, kekoon tuontikivellään.
– Veljeni meni naimisiin talvella ja kävimme Meksikossa juhlimassa sitä. Otin sieltä kiven mukaani ja toin tänne.
Loimaan Kivipyramidi antaa vielä pitkään tasoitusta esimerkiksi Egyptissä oleviin pyramideihin. Huhtanen kuitenkin toteaa, ettei heillä ole kiire.
– Seuraavat kuusisataa vuotta kun sitä kerätään, niin kyllä se siitä kasvaa, Huhtanen vitsailee.
Progesta japanilaiseen ukuleleen
Metsämaan MTK:n puheenjohtajan Jussi-Mikael Yli-Heikkilän mukaan tapahtuma sai alkunsa halusta luoda Metsämaalle kylää yli ikärajojen yhdistävä tapahtuma, johon voisi osallistua väki kauempaakin. Pyramidilla tapahtumaan saadaan oma koukku, jolla erottua.
– Toisaalta tässä on myös se sivistävä vaikutus, että kerrotaan, että maanviljelys on myös peltojen huoltamista. Pelloilta pitää kerätä kivet pois. Ja haluamme painottaa, että kotimainen ruoka on laadukasta ja sitä kannattaa ostaa ja syödä, jatkaa Heikki Huhtanen.
MTK tarjoaman ilmaisen ruuan lisäksi Pyramidipiknikissa esiintyjinä on muun muassa kotimainen Sammal, joka soittaa progressiivista rockia ja japanilaisen sormipianon ja ukulelen taitaja Mami Sakurai.
– Musiikillisessa linjassa olemme pyrkineet siihen, että se on laaja-alainen, ja että musiikki on helppoa, sanoo Huhtanen.