Hyppää sisältöön

Patu Patanen pyöritti rulettia ja osti höyrylaivan – yhdistää Selännettä, Harlinia, Miljoonaa ja Erkkoa

Haminalainen touhuyrittäjä, majakkalaiva s/s Hyökyn kippari ja monen tempauksen ja tapahtuman isä Patu Patanen täyttää tiistaina 70 vuotta. Yle Kymenlaakso kokosi yhteen muistettavia hetkiä kulttuuripersoonan elämän varrelta.

Kaksi naista pussaa Patu Patasta poskille
Kuva: Liisa Malmin arkisto
Ville Pisto
Patu Patanen
Patu Patunen syntymäpäivänään tiistaina. Kuva: Mika Moksu / Yle

Hyvin monelle haminalaiselle tuttu, majakkalaiva s/s Hyökyn kippari Patu Patanen täyttää tiistaina 70 vuotta. Värikkäästä kielenkäytöstään ja tempauksistaan tunnettu Patu viettää juhlapäivää tietenkin Tervasaaressa, jossa hän pyörittää ravintolaa ja museota vanhassa tullikamarissa.

– Kun Tervasaareen tulee joku ja kysäisee Patua, saa useimmiten vastaukseksi, että mene ääntä kohti! Miestä ei näy, mutta ääni kuuluu, sanoo Patasen talkooporukkaan kuuluva Marja Mustajärvi.

Kun Tervasaareen tulee joku ja kysäisee Patua, saa useimmiten vastaukseksi, että mene ääntä kohti!

Marja Mustajärvi

Patu Patasen tunnistaa äänen lisäksi erottuvasta tyylistään; hänellä ovat poikkeuksetta yllään Lee-merkkiset työhaalarit ja suupielessä notkuu hammastikku.

– Se kuuluu hänen olemukseensa. Melkein järkytyin toista viikkoa sitten, kun näin hänet puku päällä, kertoo puolestaan Patasen lähes 40 vuotta tuntenut Liisa Malmi.

– Adjektiivia vaatimaton voisi käyttää Patun koko elämäntyyliä kuvaamaan, lisää Malmi.

Merimies henkeen ja vereen

Vuonna 2012 Patu Patanen julisti Tervasaaren itsenäiseksi. Itseoiketetuksi kulttuuriministeriksi Patu valitsi ystävänsä Pelle Miljoonan. Patasen talkootoverit luonnehtivatkin syntymäpäiväsankaria luovaksi visionääriksi.

– Sellainen piirre, jota ihmettelen ja ihailen Patussa on sellainen uskomaton kyky päässänsä loppuun asti nähdä esimerkiksi näyttely tai museo, kun se on valmis. Hänellä ei ole lainkaan paperille tehtyjä suunnitelmia, sanoo Marja Mustajärvi.

Patu lähti merille töihin vain 15 vuotiaana. Meri ja laivat painautuivat syvälle Patasen tajuntaan. Vuonna 1983 hän hankki yhdessä ystäviensä kanssa majakkalaiva s/s Hyökyn. 

Jotenkin Patu ja Hyöky, vaikka hän on aina sitä myymässä, niin minusta ne kuuluvat yhteen

Liisa Malmi

Patun yrityksen Haminan Höyrylaiva Oy:n omistama yli satavuotias höyrylaivavanhus toimittaa edelleen kahvilan virkaa. Laiva on tuttu näky Tervasaaren lisäksi Helsingissä pidettävillä silakkamarkkinoilla.

– En voisi ajatella sellaista kesää, talvea tai vuotta, ettei olisikaan sitä Hyökyä siinä Patun kanssa. Jotenkin Patu ja Hyöky, vaikka hän on aina sitä myymässä, niin minusta ne kuuluvat yhteen, sanoo Liisa Malmi.

Vuonna 2012 Patu Patanen vei s/s Hyökyn Wenzel Hagelstamille huutokaupattavaksi. Kauppoja ei kuitenkaan syntynyt.

Hyvää pataa Selänteen ja Erkon kanssa

Patu Patanen on tunnettu pitkään jatkuneesta yhteistyöstään Pelle Miljoonan kanssa. Vuosien varrelle Pataselle on kertynyt laaja joukko julkisuudesta tunnettuja tuttavia.

– Hän on kaikille samanlainen oli kyseessä Aatos Erkko tai kuka tahansa kaupunkilainen, joka poikkeaa tässä iltapäivä kahvilla tai kaljalla. Patu on kaikille se samanlainen Patu, sanoo Marja Mustajärvi.

Aatos Erkon, Sanoma Yhtiön edesmenneen pääomistajan, Patanen oppi tuntemaan Helsingin vuosinaan. Erkko vieraili Tervasaaressa Patasen luona säännöllisesti.

Viihde- ja urheilumaailman kuuluisuuksista Patu Patasen luona ovat vierailleet Teemu Selänne ja Renny Harlin. Tuttavuus taiteilija Miina Äkkijyrkän kanssa johti Woima-sonnin pystyttämiseen Tervasaareen.

–  Meripäiville, kun käytiin kahvilla Hyökyssä, niin hän kävi hakemassa sinne Paavo Lipposen ja Kotkan kaupunginjohtaja taisi tulla siinä samalla. Hän ei oikeastaan ujostele ketään, sanoo Liisa Malmi.

"Jokaisella on aivan varmasti jokin mielipide"

Liisa Malmi tutustui Patu Pataseen, kun he asuivat samassa talossa Haminassa. Malmi muistaa persoonallisesti sisustetun asunnon, jonka verhoina liehuivat eri maiden liput. 

– 1980-luvun alussa hänellä oli rulettipöytä Osuuspankin kulmalla pienessä sirkusteltassa. Päävoittona oli lohi, kertoo Malmi ensimmäisestä muistamastaan Patasen tempauksesta.

Patasen yritteliäisyys ja tempaukset ovat tehneet hänestä tunnetun henkilön Haminassa. Hänet on valittu positiivisimmaksi haminalaiseksi vuonna 2014. Lisäksi hänet on äänestetty itäisen rannikon sympaattisimmaksi asukiksi.

Ei tarvitse sanoa, kuin Patu, niin jokaisella on aivan varmasti jokin mielipide hänestä Haminassa

Liisa Malmi

– Patu on henkilö, jonka kaikki tuntevat. Ei tarvitse sanoa, kuin Patu, niin jokaisella on aivan varmasti jokin mielipide hänestä Haminassa, sanoo Malmi.

Patun tuntevat luonnehtivat idearikasta syntymäpäiväsankaria myös erittäin lapsirakkaaksi.

– Kun lapsenlapseni kävi Espanjassa, niin ainoa lahja, jonka hän sieltä osti oli Patulle. Hän ei ostanut esimerkiksi minulle, isoäidilleen, mutta osti Patulle pienen laivan, magneetin, jonka voi laittaa jääkaapin oveen, kertoo Liisa Malmi.

Kuuntele täältä parhaat palat Patu Patasen haastatteluista vuosien varrelta.

Suosittelemme sinulle