Hyppää sisältöön

Tuhannen kynän kokoelma on kirjava taideteos – keräilijä pitää silmät auki kaikkialla

Lahtalainen Enni Altingediz on keräillyt kyniä 35 vuoden ajan ja nyt niitä on yli tuhat kappaletta. Keräilyinnostus liittyy luonteeseen, arvelee Altingediz, jonka kotoa löytyy myös pienet kokoelmat mm. kolikoita, postimerkkejä ja suolasirottimia.

Kuva: Raisa Autio, Yle
Raisa Autio

Lahtelaisella Enni Altingedizilla on kotonaan mielenkiintoinen komero.

Altingediz säilyttää kyniään värien mukaisessa järjestyksessä kaapissa, jossa on riveittäin kyniä viime vuosikymmeniltä. Lapsenlapset ovat Altingedizin mukaan kiinnostuneita tutkimaan kyniä, mutta keräilijä pitää kokoelmastaan tarkasti huolta.

Mainoskyniä on kertynyt tähän mennessä 1075 kappaletta.

Kokoelman ensimmäinen kynä on Valintatalosta, joka oli Enni Altingedizin ensimmäinen kaupan alan työpaikka.

– 1980 elokuussa menin töihin sinne. Siitä on 35 vuotta, hän muistelee.

Keräilyharrastus ei ollut Altingedizilla mielessä, kun hän otti talteen Valintatalon kynän.

– Tämä lähti vahingossa. Ensin heitettiin toimimattomat kynät kahvimukiin ja sen jälkeen isompaan lasiin. Sen jälkeen toinenkin lasi tuli täyteen ja kun sekään ei riittänyt, siitä se lähti.

Kuva: Raisa Autio / Yle

Nykyään kyniä tulee ystäviltä ja tuttavilta.

– Niiltä, jotka tietävät, että minulla on kynäkokoelma, tulee nipuittain kyniä. Otan koko nipun ja tarkistan onko minulla jo ne kynät vai ei.

Monelle on tuttua, että työpaikalla kynää ei koskaan tunnu löytyvän, kun sille olisi tarvetta. Enni Altingediz ei tunnusta, että olisi syypää kynien katoamiseen työpaikoilta.

– En voi sanoa, että olisin niitä vienyt, mutta voi olla, että vahingossa on mennyt taskuun, tunnustaa Altingediz hymyillen.

Yleensä hän saa haluamansa kynän mukaansa kysymällä sitä. Kerran askartelutarvikeliikkeessä myyjä lähti kysymään esimieheltään, voiko hän luovuttaa kynän asiakkaalle, muistelee Altingediz.

Pieni kynä voi olla iso ilo

Enni Altingediziä kiinnostavat mainoskynät, mutta suin päin hän ei niihin ihastunut.

– Alun pitäen se ei yhtään kiehtonut. Moni ihmetteli, että minkä ihmeen takia keräät niitä. Mutta minulla on markkinointialan koulutus ja on kiva tutkia, miten firmat mainostavat. Tuollainenkin pieni juttu kuin kynä, niin siinä on kaikkea kivaa tekstiä kun sitä alkaa lueskella.

Esimerkiksi Enni Altingediz nostaa keltaisen Lahden Aurinkoiset -lapsikuoron kynän, jossa siteerataan laulun sanoja: siihen vielä mä lisäisin, että sinusta välitän, lukee kynässä.

Minulla on kolikoita, postimerkkejä, näitä kyniä, maatuskoja, koristelintuja, elefantteja... Se on varmaan joku luonteenlaatu.

Enni Altingediz

– Jotkut laulun sanat menevät noin. Kyllä pieneen kynään voi kirjoittaa mitä vain!

Altingedizin harrastus herättää yhä kummastusta ja uteliaisuutta.

– Ihmiset aika usein kysyvät, voiko tulla katsomaan ja miten niitä oikein säilytät. Ihmiset ihmettelevät. Ja tuovat kyniä tullessaan!

Altingediz arvelee, että keräilyinnostus on hänellä verissä.

– Minulla on kolikoita, postimerkkejä, näitä kyniä, maatuskoja, koristelintuja, elefantteja... Se on varmaan joku luonteenlaatu, pohtii Altingediz.

– Kyllä minä huomaan heti, jos jollakin on pöydällä tai taskussa tai rintapielessä kynä, ja katson, mikä kynä se on, kertoo Altingediz.

Suosittelemme sinulle