Hyppää sisältöön

Japanissa julkaistiin historiallinen äänite: Keisari ilmoittaa antautumisesta vuonna 1945

Keisarillisista asioista vastaava virasto julkaisi alkuperäisen äänitteen sen kunniaksi, että Japanin antautumisesta toisessa maailmansodassa tulee kuluneeksi 70 vuotta 15. elokuuta.

Japanin keisarin puhe tallennettuna vinyylilevyille.
Keisarillisista asioista vastaava virasto julkaisi keisarin puheen alkuperäisen äänitteen sen kunniaksi, että Japanin antautumisesta toisessa maailmansodassa tulee kuluneeksi 70 vuotta 15. elokuuta.
Katriina Töyrylä

Japani on julkistanut tallenteen keisari Hirohiton elokuussa 1945 pitämästä puheesta, jossa tämä ilmoitti Japanin antautumisesta toisessa maailmansodassa.

4,5 minuuttia pitkän puheen äänitallenne julkaistiin sen kunniaksi, että Japanin antautumisesta tulee kuluneeksi 70 vuotta 15. elokuuta.

Keisarillisen viraston julkaisema tallenne on digitaalinen versio alkuperäisestä äänitteestä, sillä alkuperäisversiossa ääni on vaimea ja sitä on vaikea kuulla huonon äänenlaadun vuoksi. Parannusten jälkeen ääni kuulostaa selkeämmältä, hieman korkeammalta ja voimakkaammalta.

Puhe vaikeaselkoinen – jotkut luulivat kehotukseksi sotia

Japanilaisilla uskotaan äänenlaadun parantelusta huolimatta olevan vaikeuksia ymmärtää puhetta, sillä Hirohiton kielenkäyttö oli vaikeaselkoista.

– Kieli oli erittäin vaikeaa. Se [puhe] on hyvin kirjoitettu, jos luet sen, mutta pelkäänpä, ettei monikaan ymmärtänyt, mitä hän sanoi, kertoo 92-vuotias Tomie Kondo, joka kuunteli puhetta vuonna 1945 työpaikallaan Japanin yleisradioyhtiössä NHK:ssa.

Uutistenlukijana työskennellyt Kondo kertoo kuulleensa joidenkin ihmisten uskoneen jopa, että heidän tulisi taistella entistä enemmän. Kondo ei uskokaan, että nykynuoret ymmärtäisivät puhetta.

"Kestää kestämätön, sietää sietämätön"

Japanilaiset tuntevat hyvin puheen usein lainatun kohdan, jossa keisari sanoo päättäneensä pohjustaa tietä kaikkien tulevien sukupolvien suurelle rauhalle "kestämällä sen, mikä on kestämätöntä ja sietämällä sen, mikä on sietämätöntä".

Puheessaan keisari esittää pahoittelunsa Japanin kanssa yhteistyötä tehneille Aasian maille sekä valittaa uuden julman aseen aiheuttamia tuhoja. Tällä hänen uskotaan viittaavan Yhdysvaltain Nagasakiin ja Hiroshimaan pudottamiin ydinpommeihin. Hirohito myös kehottaa ihmisiä pysymään rauhallisina ja auttamaan jälleenrakennuksessa.

Tokiolaisen Nihonin yliopiston historioitsija Takahisa Furukawa pitää merkityksellisenä sitä, että puheen kansalaisille piti keisari, jota pidettiin maanpäällisenä jumalana.

Antautumispuhe äänitettiin keisarillisessa palatsissa, jossa Hirohito oli tavannut hallituksensa edustajia. Äänitys tehtiin salassa, koska pelättiin sodan lopettamista vastustaneiden upseerien protesteja.

Univormuun pukeutuneen keisarin kerrotaan lukeneen puhe kahteen kertaan NHK:n teknikoille, jotka oli kutsuttu palatsiin myöhään illalla äänitystä varten. Joukko nuoria upseereja yritti varastaa puheen, mutta palatsi sai sen toimitettua NHK:lle, ja puhe kuultiin radiossa seuraavana päivänä.

Suosittelemme sinulle