Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Konduktööri avautui viimeisenä työpäivänään: "Rasismi kumpuaa väärästä tiedosta"

VR:n lähijunan konduktööri yllätti matkustajat viimeisenä työpäivänään sunnuntaina 2. elokuuta Pasilan ja Helsingin välisellä rataosuudella. Konduktööri piti junan kuulutusjärjestelmän kautta pitkän puheen suvaitsevaisuuden ja monikulttuurisuuden puolesta.

VR:n lähijunan konduktööri yllätti matkustajat viimeisenä työpäivänään sunnuntaina 2. elokuuta. Pasilan ja Helsingin välisellä rataosuudella konduktööri piti junan kuulutusjärjestelmän kautta pitkän puheen suvaitsevaisuuden ja monikulttuurisuuden puolesta. Ylen aikaisen aamun Riikka Porttila ja Vesa Marttinen toistivat osan konduktöörin puheesta aamun radiolähetyksessä.
Vesa Marttinen
Avaa Yle-sovelluksessa

– Minun mielestäni rasismi kumpuaa vähäosaisuuden kokemuksesta, työttömyydestä, yksinäisyydestä ja väärästä tiedosta. Ne ovat asioita, joita vastaan on taisteltava, jos jotain vastaan on taisteltava.

Näihin sanoihin päättyi VR:n konduktöörin tunteikas puhe, jonka hän piti lähijunan kuulutusjärjestelmän kautta sunnuntaina 2. elokuuta. Konduktööri kertoi matkustajille, että työvuoro on hänen viimeisensä ja tämän vuoksi hän halusi käyttää tilaisuuden hyväkseen ja ottaa kantaa maassamme käytävään monikulttuurisuuskeskusteluun.

Ylen aikaisen aamun Riikka Porttila ja Vesa Marttinen tavoittivat Sameli Muurimäeksi paljastuneen konduktöörin seuraavana aamuna.

– Viime päivien maahanmuuttokeskustelu, joka alkoi Olli Immosen kirjoituksesta, on saanut omat tunteet nousemaan pinnalle. Asia on mietityttänyt paljon, ja muutamaa tuntia ennen sitä viimeistä junaa sitten kirjoittelin sanottavani ylös. Halusin sanoa jotain tärkeää, kun kerran voin, mies perustelee.

– Aika spontaanisti se koko juttu syntyi, mutta hoidin sen niin, että kollega ei joudu hankaluuksiin.

Seuraavaksi mies kertoo muuttavansa Tallinnaan. Hän aloittaa opinnot Tallinnan yliopiston alaisuudessa toimivassa media- ja elokuva-alan koulussa.

Suosittelemme