Hyppää sisältöön

Järviruo'osta on riesaksi ja hyödyksi – katso kuinka ruovikkoa hävitetään kelluvalla niittokoneella

Järviruoko valtaa alaa maamme vesistöissä. Ruovikot yksipuolistavat maisemaa sekä heikentävät vesialueiden moninaisuutta. Järviruoko ei kuitenkaan ole pelkkä riesa, sillä kasvilla on paljon erilaisia hyötykäyttömahdollisuuksia.

Kaksi miestä järviruokoa niittävän koneen kyydissä.
Rääkkyläläinen Mikko Hirvonen kertoo niittokoneestaan, jolla hän raivaa järviruokoja.

Järviruoko on levittäytynyt Suomessa noin 100 000 hehtaarin alueelle. Rantojen umpeenkasvaminen sekä maisemalliset haitat ovat yleisimmät ongelmat, joita järviruo'on leviäminen vesistöissä ihmiselle aiheuttaa.

Luonnossa ruovikko on monelle lajille luontainen elinympäristö, mutta valta-aseman ottava ruovikko tekee alueesta liian yksitoikkoisen.

– Rannoilla olevilla luonnonsuojelualueilla umpeenkasvu on todellinen ongelma. Linnuista erityisesti kahlaajat kärsivät siitä hyvinkin nopeasti. Kalat puolestaan eivät pääse kutemaan ja sitten on erilaisia hyönteislajeja, jotka kärsivät, ulkopuolinen tutkija Ilona Joensuu Suomen ympäristökeskuksesta kertoo.

Riesasta hyödyksi

Järviruo'olla on paljon erilaisia hyötykäyttömahdollisuuksia, vaikka se koetaan usein pelkäksi haittakasviksi Sen käyttöä on tutkittu ja kokeiltu muun muassa rakentamisessa, paperin valmistuksessa, bioetanolin tekemisessä ja peltojen lannoituksessa.

Sitä pystyy silppuamaan ja laittamaan huussiin kuivikkeeksi.

Ilona Joensuu

Kasvin hajua sitova ominaisuus voi tehdä järviruo'osta hyödyllisen myös tavan kansalaiselle. Erityisesti rantaan ajautuva kuollut ruokomassa on helposti mökkiläisten hyödynnettävissä.

– Sitä pystyy silppuamaan ja laittamaan huussiin kuivikkeeksi. Silppuaminen on hieman haastavaa, mutta jos ruo'on vain saa kuivaksi niin sen saa ihan oksasilppurilla silputtua. Kotipuutarhassa ruokosillppua pystyy puolestaan käyttämään hyvänä kasvualustana, Joensuu vinkkaa.

Kelluva niittokone

Ruovikko on vuosien varrella peittänyt myös Rääkkylän Kylmäpohjan uimarannan Pohjois-Karjalassa. Paikallinen kyläyhdistys haluaa saada aikoinaan kunnan virallisena uimarantana toimineen heikkapohjaisen alueen takaisin käyttöön.

Tästä syystä alueella on voinut kesän aikana nähdä vesikasveja raivaavan, veden päällä kelluvan niittokoneen.

Koneen omistava rääkkyläläinen Mikko Hirvonen bongasi laitteen ollessaan töissä siltatyömaalla Särkisalmella.

Näin ihmeellisen härvelin pyörimässä järvellä ja pian kuulinkin, että se on myynnissä.

Mikko Hirvonen

– Näin ihmeellisen härvelin pyörimässä järvellä ja pian kuulinkin, että se on myynnissä. Ostin sen, kun ajattelin, että voisi sitä kesällä tehdä muutakin kuin käpistellä silloilla.

Hirvosen mukaan varsin yksinkertaisen koneen ostohinta oli 10 000 euron luokkaa.

– Siinä on sorminiittokone keulalla ja vaneritehtaiden käyttämää viilunkuivausmattoa nostamassa ruokoa kyytiin. Se kerätään koko koneen mitalla olevalle kumimatolle. Simppeli konehan se siis on. Paitsi että siinä on magnettiventtiileillä ohjattua hydraulikikkaa ja neljä hydraulipumppua pyörittää konetta.

– Paljon erilaisia variaatioita tämän kaltaisista koneista on olemassa, mutta juuri tällaista konetta ei ole toista olemassa. Sen verran on siihen investoitu ja uudistettu, että en sitä nyt kymppitonnila myisi, Hirvonen sanoo.

Suosittelemme sinulle