Autoilijoiden seuraksi maantielle ovat ilmestyneet viime vuosina MAMIL-pyöräilijät (Middle-aged men in lycra) eli keski-ikäiset miehet tiukoissa lycra-asuissaan. Suomen pyöräilyunioni ry:n toiminnanjohtaja Markku Niemisen mukaan kevyen liikenteen väylä on ensisijainen ajoväylä.
– Jos tiellä on kevyen liikenteen väylä, on pyöräilijän ajettava siellä. Maantiellä ajettaessa on ajettava mahdollisimman oikeassa reunassa, kuten tieliikenneasetuskin sanoo.
Ylikonstaapeli Kalle Oksman Itä-Suomen poliisilaitoksesta suosittelee nopeasti ajaville pyöräilijöille maantien käyttöä.
– Ensisijaisesti toki kevyen liikenteen väylää tulisi käyttää, mutta tällaisilla kilpapyörillä kun ajetaan, niin suosittelen maantien käyttämistä. Nopeudet pyörillä ovat niin suuret, että ne aiheuttaisivat enemmän vaaratilanteita kevyen liikenteen väylillä ihmisten seassa kuin maantiellä. Jos pyöräilemään lähdetään porukalla niin pitää ajaa peräkkäin ja keskinäiset ohitukset hoitaa varovaisuutta noudattaen.
Markku Niemisen mukaan eniten huomiota tulee kiinnittää risteysalueisiin.
– Autoilijan voi olla risteysalueella vaikea havainnoida pyöräilijän todellista nopeutta. Vaikka pyöräilijä ajaisi oikeaoppisesti risteysalueella, ei autoilija välttämättä ole havainnut pyöräilijää ja silloin pahimmassa tapauksessa pyörä on auton kyljessä. Risteykseen tullessa pyöräilijän olisikin tärkeä luoda katsekontakti risteyksessä olevaan autoilijaan.
Varusteet kuntoon
Kypärän lisäksi nopeasti liikenteen seassa ajavan pyöräilijän olisi syytä varustautua oikeanlaisella ajoasulla.
– Monilla on jo värikkäitä ajoasuja ja se tietysti lisää havaittavuutta. Jos ajaa tummassa asussa niin voi turhankin helposti sulautua tien pintaan, kertoo Markku Nieminen.
Ylikonstaapeli Kalle Oksman pitää tärkeänä myös pyörästä löytyviä varusteita.
– Hämärässä kun ajetaan, niin pyörässä tulee olla valo sekä heijastimia joka suuntaan. Eteen tulisi näkyä valkoinen ja taakse punainen heijastin. Myös poljinheijastimet sekä renkaiden tai pinnojen sivuheijastimet ovat tärkeä osa näkyvyyden lisäämistä liikenteessä.
Olit sitten pyöräilijä, autoilija tai kävelijä, on Markku Niemisellä kaikille tienkäyttäjille yhteinen sääntö.
- Malttia ja suvaitsevaisuutta toivon kaikille tienkäyttäjille. Pyörät ovat yksi osa liikennettä ja kenenkään ei ole syytä ryhtyä poliisiksi. Viranomaiset kyllä puuttuvat jos rikkomuksia liikenteessä näkyy.
"Middle-aged men in lycra" – keski-ikäisten miesten pyöräilyvillitys leviää Suomeen