Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Nallikarissa uineiden ei syytä huolestua bakteerista – mutta uimaan ei kannata mennä

Oulun Nallikarin rannalla uineiden ei tarvitse hakeutua mihinkään hoitoon, ellei vatsataudin oireita esiinny. Enterobakteerit eivät sinänsä sairastuta, mutta ne kertovat siitä, että vedessä voi olla esimerkiksi ulosteperäisiä viruksia.

Oulun Nallikarin uimaranta oli keskiviikkona täynnä yleisöä ennen tietoa suolistobakteerilöydöksestä.
Oulun Nallikarin uimaranta oli keskiviikkona täynnä yleisöä ennen tietoa suolistobakteerilöydöksestä. Kuva: Lukijakuva / Mikael Lehtonen
Anna Leppävuori
Avaa Yle-sovelluksessa

Oulun Nallikarista löytyneet enterobakteerit ovat luultavasti peräisin ulosteesta, ympäristötoimesta kerrotaan. Periaatteessa ne voivat olla myös maaperästä, mutta luultavasti lähde on suolistoperäinen.

Enterobakteereita sisältävät näytteet Nallikarista on otettu maanantaina. Bakteereista kerrottiin keskiviikkona, kun tulokset näytteistä olivat tulleet.

Syytä huolestua ei kuitenkaan ole, vaikka olisi käynyt uimassa Nallikarin rannalla, sanoo kemisti Seija Karjalainen.

Bakteerit sinänsä eivät nimittäin ole vaarallisia. Ne voivat kuitenkin kertoa siitä, että vedessä on esimerkiksi ulosteperäisiä viruksia, jotka voivat sairastuttaa nieltyinä. Karjalaisen mukaan rannalla uineiden ei tarvitse hakeutua esimerkiksi lääkäriin, ellei vatsataudin oireita esiinny.

Rannalle ei kuitenkaan kannata mennä uimaan.

Rannalta on otettu uusi näyte. Perjantaina kerrotaan, joko vesi on turvallista uida.

Suosittelemme