Hyppää sisältöön

Roskapankkiiri takavarikoi oligarkkien varat: "Minua on kutsuttu milloin Venäjän tai Suomen mafiaksi"

Lakimies Janne Harjunpää toimii tällä hetkellä Slovenian valtion pankkivarainhoitoyhtiössä. Hänellä on pitkä kokemus riskiluottojen muuttamisesta toimiviksi. Kaikki eivät hänen mukaan pidä siitä, että ulkomainen kaveri tulee ja yrittää laittaa asioita järjestykseen.

Kuva: Yle / Juha Korhonen

Kymenlaaksossa Iitissä kesälomaansa viettävän juristin Janne Harjunpään puuhat kuulostavat varsin tavallisilta.

– Hakkaan halkoja, kalastan, lämmitän saunaa, leikin lasten kanssa. On kiva olla kesällä koti-Suomessa.

Harjunpään työ taas on kaikkea muuta kuin tavallista. Hän toimii tällä hetkellä yhtenä Slovenian valtion pankkivarainhoitoyhtiön vetäjistä.

– Tehtäväni on ollut olla pelastamassa vähemmin hyvin sijoitettuja varoja. Olen ollut niitä hakemassa entisen Neuvostoliiton alueella rahastoille, pankeille ja sijoittajille.

Työuraan mahtuvat ennen Sloveniaa muu muassa Ukraina, Viro, Latvia ja Liettua.

Työtään yritysluottojen parissa "roskapankkiirina" hän kuvaa mielenkiintoiseksi.

– Analysoidaan esimerkiksi pankin riskiluotot. Perustetaan tiimi. Tervehdytetään ne yritykset jotka voidaan, jolloin ne voivat maksaa luottonsa tai suurimman osan niistä luotoista takaisin, tiivistää Harjunpää.

Ne yritykset, joita ei saada tervehdytettyä takaisin eläviksi, likvidoidaan. Tällöinkin ne varat, joita yrityksissä on, pyritään saamaan takaisin tuottavaan toimintaan.

Lempinimiä Pohjatuulesta Suomen mafiaan

Nykyistä työkenttäänsä Sloveniaa Harjunpää ei halua mustamaalata liikaa. Ongelmat riskiluotoissa eivät hänen mukaansa ole pienen maan yksinoikeus.

Vuosina 2007-2009 länsipankit ja paikallisetkin innostuivat hänen mukaansa rahoittamaan niin sanotun entisen itäblokin maiden yrityksiä.

– Kaikissa maissa yksityistäminen ei ole mennyt ihan oikein. Oligarkit tai tycoonit, ovat saattaneet saada vähän helpolla varoja.  Minun tehtäväni on ottaa oligarkeilta huonosti hoidettuja ja toimivia yritysvaroja takaisin, panna ne toimimaan. Ja palauttaa niiden arvot esimerkiksi nykyisessä työssäni Slovenian valtiolle, joka omistaa nämä riskiluotot.

Aina työ ei ole helppoa. Sloveniassa yksi lempinimistä on Pohjatuuli.

– Kun joudun ottamaan ihmisiltä varoja pois, joita he pitävät ominaan, niin he eivät pidä siitä. Minua on koetettu nollata ja mollata. Minua on kutsuttu myös milloin Venäjän mafiaksi tai Suomen mafiaksi. Eivät he pidä siitä, että kaveri ulkomailta tulee ja yrittää pistää asioita järjestykseen, summaa Harjunpää työuraansa.

Työ ja tulokset kuitenkin motivoivat.

– Jos tämä olisi helppoa, niin tätä tekisivät koululaiset. Sanon kuin James Bond: "I`m motivated by my duty" eli velvollisuus motivoi, miettii Harjunpää.

Euroopan talouskeskustelua Kreikan haasteineen itseään pieneksi roskapankkiiriksi kutsuva Harjunpää ei liiemmin halua kommentoida.

– Asiat pitää hoitaa. Ei velalla voi elää. Ei voi lähteä siitä, että joku muu jostain tulee ja maksaa laskumme, sanoo Harjunpää ja täsmentää tarkoittavansa kaikkia, myös Suomea.

Suosittelemme sinulle