Hyppää sisältöön

Suomen teollisin kunta löytyy yllättävästä paikasta

Pieni Pyhäntä Pohjois-Pohjanmaalta ponnistaa poikkeuksellisen tukevalta teolliselta pohjalta. Noin 1600 asukkaan kunnassa on yli 500 talo-, metsä- ja elintarviketeollisuuden työpaikkaa.

Suomen ketsupeista ja sinapeista suurin osa valmistuu Pyhännällä, vaikka Maustajalla ei omaa tuotemerkkiä olekaan. Kuva: YLE
Risto Ukkonen

Tuhatta asukasta kohden tarkasteltuna Pyhäntä on teollistunein kunta Suomessa. Pyhännän kunnanjohtaja Jouko Nissinen on ylpeä kuntansa yrityksistä.

–  Kaksi vuotta sitten Pyhäntä tilastoitiin Suomen teollisimmaksi kunnaksi, mikä ei tietenkään yllättänyt meitä, mutta voi monelle muulle tulla yllätyksenä.

Nissisen mukaan teollisuuden työpaikat ovat elinehto kunnalle.

– Meidän olemassaolo perustuu siihen, että meillä on työtä tarjolla ja palvelut pystytään säilyttämään.

Taloteollisuus tuo leivän sadoille

Pyhännän suurin työllistäjä on talotehdas- ja sahakonserni PRT-Forest, joka työllistää Pyhännällä lähes 300 ihmistä. Konserniin kuuluvat muun muassa Jukka- ja Lappli-talot sekä Pudasjärvellä toimiva hirsitalovalmistaja Kontio.

Viime vuosien suurin uusien työpaikkojen tarjoaja Pyhännällä on ollut elementtivalmistaja Lappwall. Se on kolmessa vuodessa kasvanut lähes sadan työntekijän yritykseksi ja kasvu jatkuu tänäkin vuonna, kertoo toimitusjohtaja Jarmo Pekkarinen.

– Kesällä valmistunut uusi tuotantolinja nostaa työntekijämäärän jo yli sataan ja esimerkiksi nyt heinäkuussa liikevaihto oli yhtä suuri kuin koko aloitusvuonna 2012.

Pyhännällä toimii myös useita pienempiä puu- ja hirsialan yrityksiä, joissa on kymmeniä työntekijöitä.

Myös elintarviketeollisuus tukee kunnan taloutta

Taloteollisuuden lisäksi Pyhännän tärkeitä tukijalkoja on elintarviketeollisuus.

Suurin työllistäjä on Maustaja Oy, jolla on lähes 80 työntekijää. Kaikkiaan alan työntekijöiden määrä nousee kunnassa yli sataan, kun mukaan otetaan pienemmät elintarvikeyritykset kuten Real Snacks ja Feelia.

Teollisuuden tuoma työllisyys ja verotulot näkyvät luonnollisesti Pyhännän taloudessa.

Viime vuonna kunta teki Pohjois-Pohjanmaan kunnista neljänneksi parhaan tilikauden tuloksen asukaskohtaisessa vertailussa ja edellisestä miinusmerkkisestä tuloksesta on kunnanjohtajan mukaan aikaa jo useita vuosia.

Suosittelemme sinulle