Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) sanoo, että Fortumin mukaantulo Fennovoiman ydinvoimahankkeeseen sai hänet muuttamaan mielipidettään uuden ydinvoimalan rakentamisesta. Vielä viime vuonna Rehn kritisoi Pyhäjoen voimalahanketta voimakkaasti Brysselistä käsin.
– Kyse on ennen kaikkea siitä, että jos tosiasiat muuttuvat, niin voin muuttaa kantaani. Merkittävää minulle oli se, että onko hankkeessa riittävästi suomalaista omistusta ja osaamista. Nyt sitä on Fortumin lähdettyä mukaan ja tosiasiat ovat muuttuneet, Rehn perustelee.
Olli Rehn kirjoitti viime vuonna blogissaan merkkien viittaavan siihen, että Rosatom-sopasta on kehkeytymässä uusi ja vakava energia- ja teollisuuspoliittinen pohjakosketus. Lisäksi silloinen komissaari sanaili, että venäläiseen ydinvoimaan tehtävä, taloudellisesti epävarma ja poliittisesti rujo investointi tulee syrjäyttämään vuosikausiksi tarpeelliset investoinnit uusiutuvaan, vihreään energiaan.
– Se on hyvin raikasta tekstiä. Tilanne on Fortumin mukaantulon myötä hyvin oleellisesti muuttunut. Kirjoitin blogissa myös että on vaikea käsittää, miksei alun perin tehty päätöstä Loviisan ydinvoimaloiden uudistamisesta. Suomessa sähköntuonti edustaa yli viidennestä koko sähkönkulutuksesta. On parempi, että se tuotetaan Suomessa, ja että pääsemme pois tästä hiilenmustasta energiantuotannosta, Rehn kommentoi.
"Venäjän vierailu ei vaikuttanut päätökseen"
Fennovoiman ydinvoimahanke jatkuu seuraavaksi rakennuslupaprosessien käynnistämisellä, mihin kuluu elinkeinoministerin arvion mukaan pari vuotta.
– Tässä vaiheessa on selkiytetty omistuskysymys. Nyt ryhdytään käymään normaalissa järjestyksessä ydinenergialain mukaisesti rakennuslupaprosessia, Rehn kertoo.
Elinkeinoministeri kiistää, että hänen aikaisemmalla vierailullaan Venäjälle olisi ollut merkitystä ydinvoimalahankkeeseen.
– Vierailun tarkoitus oli selkiyttää asetelmia. Kaikista pakotteista ja Euroopan turvallisuustilanteesta huolimatta keskustelua Venäjän kanssa on pidettävä yllä – varsinkin energiapolitiikassa. Venäjä ei tässä suhteessa ole monoliittinen, vaan siellä on erilaisia toimijoita. Tärkeää energiapolitiikassa on toimia pitkällä aikajänteellä, koska nämä hankkeet ovat pitkiä, Rehn sanoo.
Rehn myös vakuuttaa, ettei hallitus usuttanut Fortumia mukaan Fennovoimaan.
– Ei hallitus kehottanut Fortumia vaan yhtiö teki täysin itsenäisesti päätöksen omista liiketaloudellista lähtökohdistaan. Fortum on itsenäinen pörssiyhtiö joka tekee omat päätöksensä ja on niistä vastuussa, Rehn toteaa.
Elinkeinoministeri ei halua arvioida, vaikeuttaako Fortumin päätös investoida Fennovoimaan neuvotteluja vesivoimasta Venäjällä.
– Aina neuvotteluissa on lähtöpositio ja kaikkea ei välttämättä paljasteta neuvottelujen alussa. Kantoja saatetaan kuitenkin muuttaa neuvottelujen kuluessa. Käsittääkseni neuvottelut jatkuvat ja ratkaisun mahdollisuudet ovat edelleen olemassa, Rehn sanoo.