Hyppää sisältöön

Google uusii yritysmallinsa – "Mahdollistaa helpot yritysmyynnit"

Pörssissä Googlen osakkeista tulee Alphabetin osakkeita. Maailman johtavan internethakukoneen Googlen nimi pysyy ennallaan.

Kuva: Jen Buettner / EPA
Varpu Kiviranta

Yhdysvaltalainen internetyhtiö Google muuttaa konsernirakenteensa. Uuden emoyhtiön nimeksi tulee Alphabet. Googlen nykyinen toimitusjohtaja Larry Page kertoi asiasta maanantaina blogissaan (siirryt toiseen palveluun).

Uudistuksen tavoitteena on selkiyttää yhtiön rakennetta siten, että sen ydintoiminta kuten hakukonepalvelut eriytetään uusista toiminnoista, joihin kuuluvat muun muassa itseohjautuvien autojen kehittely ja esineiden internetiin keskittynyt työ.

Larry Page aloittaa Alphabetin toimitusjohtajana yhdessä Sergey Brinin kanssa. Brin ja Page perustivat Googlen 17 vuotta sitten. Emoyhtiön alla toimii muun muassa hakukoneyhtiö Google, jonka kanssa samaan yhtiöön kuuluvat myös Googlen karttapalvelu ja videopalvelu Youtube. Sen toimitusjohtajaksi ryhtyy Sundar Pichai, jota on kutsuttu Piilaakson nousevaksi tähdeksi.

Google-hakukone säilyttää nimensä entisellään. Pörssissä Googlen osakkeista tulee Alphabetin osakkeita.

Varoja löytyy varmasti liiketoimintaan, johon he näkevät olevan syytä panostaa.

Hannu Rauhala

Alphabetin yritysmalli on samankaltainen kuin maailman menestyneimmäksi sijoittajaksi kutsutun Warren Buffettin Berkshire Hathaway -yhtiön, joka omistaa yli 80 tytäryhtiötä, jotka toimivat huomattavan itsenäisesti. Larry Page on maininnut aiemmin ihailevansa Buffettia.

Page on kuvaillut, että muutoksen myötä hän ja Sergey Brin voivat keskittyä pidemmän aikavälin kysymyksiin ja "kunnianhimoisten asioiden tekemiseen".

Finanssiryhmä OP:n seniorianalyytikko Hannu Rauhala kuvailee uuden rakenteen mahdollistavan entistä helpommat yritysjärjestelyt kuten myynnit. Uuden kehittely siirtyy omiksi kokonaisuuksiksiin, mutta taloudellisesti yhtiöllä on käytössään samat resurssit kuin ennenkin.

– Varoja varmasti löytyy liiketoimintaan, johon he näkevät olevan syytä panostaa, Rauhala arvioi.

Suosittelemme sinulle