Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Sibeliuksen tyttärentyttärenpoika veivaa bassosooloja varusmiesten säestämänä

Mitäköhän säveltäjä Jean Sibelius mahtaisi tuumia power metallia soittavan Stratovariuksen musiikista? Tai sähköbassosoolosta varusmiessoittokunnan orkesterin säestyksellä? Hänen tyttärentyttärenpoikansa Lauri Porra esittää molempia.

Lauri Porra on monipuolinen basisti ja säveltäjä. Hän soittaa muun muassa Stratovariuksen riveissä.
Lauri Porra on monipuolinen basisti ja säveltäjä. Hän soittaa muun muassa Stratovariuksen riveissä. Kuva: Vesa Marttinen / Yle
Vesa Marttinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Lauri Porralla riittää töitä. Hiki on nousta pintaan, kun mies luettelee meneillä olevia projektejaan: musiikin säveltäminen Lauri Nurksen elokuvaan Tappajan näköinen mies, keikkoja varusmiessoittokunnan showbändin solistina, oman orkesterin tuleva esiintyminen Savoy-teatterissa, Stratovariuksen uusi levy ja tuleva maailmankiertue…

Erilaisia menoja ja esiintymisiä on poikinut myös säveltäjä Jean Sibeliuksen juhlavuosi. Porra kun sattuu olemaan Sibeliukselle sukua suoraan alenevassa polvessa.

– Paljon on tullut erilaisia pyyntöjä tähän liittyen. Osaan olen suostunutkin, mutta kaikkia ei voi eikä ehdi ottaa vastaan.

Sibelius ehti kuolla 20 vuotta ennen Porran syntymää, mutta suvussa kulkevien tarinoiden kautta hänelle on piirtynyt lämmin kuva isoisoisästään.

– Äiti on kertonut paljon tarinoita. Hän on ollut eittämättä hyvin elinvoimainen ja elämää ja musiikkia rakastava ihminen.

Ainola oli äidin mummola

Tämän viikon alussa Aino Sibelius olisi täyttänyt 144 vuotta. Porra kertoo, että suvun kesken tätä juhlistettiin pitämällä Ainolassa puutarhajuhlat. Ainola oli hänen äitinsä mummola.

Porran oma muusikon ura on osa luontevaa jatkumoa.

– Olen neljännen polven muusikko. Viisivuotiaana aloin soittaa selloa, ja kun teini-iässä vaihdoin soittimen bassoon, valinta tulla muusikoksi sai paljon ymmärrystä perheen parissa. On tietenkin ollut etua siitä, että perheessä on jo valmiiksi muusikoita. He ymmärtävät että tällainen ammatti on olemassa ja sen voi ottaa vakavasti.

Bassosoolon Suomen mestari

2000-luvun alkupuolella Porra nappasi bassosoolon Suomen mestaruuden pariinkin kertaan. Hauskan kuuloisessa tittelissä on puolensa: esimerkiksi tulevana viikonloppuna Porra esiintyy kahdessa eri tilaisuudessa varusmiessoittokunnan solistina. Siis basistina, jolla on solistin rooli.

– Oikeastaan se basso ei ehkä sen kummemmin ole soolosoitin. Orkesteri soittaa pääasiassa mun sävellyksiä, ja ne sävellykset ovat se enemmän merkittävä asia.

– Muodon vuoksi kuitenkin soitan keikoilla muutamia bassosooloja, jotka menevät siinä hengessä kuin ennenkin, ovathan vaikkapa Pekka Pohjola ja Jaco Pastorius soittaneet solistista bassoa jo vuosikymmeniä sitten.

Sibelius oli avarakatseinen musiikin suhteen

Entäpä sitten se Stratovariuksen musiikki. Mitä Sibeliuksen lapsenlapsenlapsi uskoo isoisoisänsä ajattelevan Stratovariuksen musiikista?

– Hän oli tunnetusti hyvin avarakatseinen musiikin suhteen. Luulen, että jos hän olisi seurannut musiikin yleistä kaarta sieltä 50-luvun lopusta tähän päivään, hän ymmärtäisi, mistä on kyse. Sibeliushan kuunteli esimerkiksi jazz-musiikkia mielenkiinnolla ja oli kiinnostunut laajemminkin siitä, mitä musiikissa tapahtuu.

Suosittelemme