Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Stubbin ensimmäinen budjettiehdotus kiristää hyvätuloisten verotusta

Valtiovarainministeriön ensi vuoden talousarvioehdotus on 5,3 miljardia euroa alijäämäinen ja valtion velkataakka kasvaa 106 miljardiin euroon. Pieni- ja keskituloisten verotus keventyy ja suurituloisten kiristyy. Ehdotus julkaistaan kokonaan perjantaina.

Alexander Stubb esitteli vuoden 2016 budjettiehdotuksen Helsingissä keskiviikkona. Kuva: Yle
Terhi Toivonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) kuvaili ensimmäistä budjettiehdotustaan yllätyksettömän tiukaksi ja lievästi kiristäväksi; luvassa on hallittua sopeutusta hallitusohjelman mukaisesti.

Valtiovarainministeriön ensi vuoden talousarvioehdotus on 5,3 miljardia euroa alijäämäinen. Ehdotuksessa on tuloja 48,7 miljardia euron ja menoja 53,9 miljardia euron edestä. Valtion kokonaisvelkataakka nousee 106 miljardiin euroon ensi vuonna.

– Taloustilanne on vaikea, työttömyystilanne heikko ja kokonaistuotanto on laskenut kolme vuotta peräkkäin. Myös Suomen vaihtotase ja julkinen talous ovat alijäämäisiä. Meidän arvion mukaan kyse ei ole suhdanneongelmasta, vaan kyseessä on rakenteellinen ongelma. Suomen talous lähtee kasvuun vain suurilla rakenteellisilla uudistuksilla, totesi Stubb esitellessään ensi vuoden talousarvion päälinjoja.

Ensi vuonna tehdään nettomääräisiä säästöjä 900 miljoonan euron edestä. Suurimpia leikkauskohteita ovat; kehitysyhteistyövarat 200 miljoonaa euroa, opetus- ja korkeakouluilta 210 miljoonaa euroa, sairaanhoitokorvaukset 78 miljoonaa euroa ja valtionhallinto 40 miljoonaa euroa.

Takuueläkeläiset taas saavat 30 miljoonaa euroa lisärahaa ensi vuonna. Sisäiseen turvallisuuteen ja puolustukseen satsataan molempiin 50 miljoonaa sekä omais- ja perhehoitoon 85 miljoonaa euroa. Stubb korosti näiden llisäpanostusten olevan arvovalintoja.

Pieni- ja keskituloisten verotus kevenee, suurituloisen kiristyy

Valtiovarainministeri Stubbin mukaan hallitus panostaa budjetissa erityisesti työhön ja siihen, että sen tekeminen olisi kannattavaa. Työtulovähennykseen varataankin ensi vuonna etupainotteisesti 450 miljoonaa euroa.

– Tämä on konkreettisesti työn verotuksen vähentämistä erityisesti pieni- ja keskituloisilta. Muutenkin olemme siirtäneet verotuksen painopistettä työnverotuksesta haittaveroihin ja osittain myös välilliseen verotukseen. Painopiste siirtyy tupakka-, ajoneuvoverotukseen ja voimalaitospuolelle.

Suurimmissa tuloluokissa verotukseen tulee kuitenkin kiristyksiä.

– Työttömyysvakuutusmaksu nousee ensi vuonna, ja koska työtulovähennys kohdistetaan pieni- ja keskituloisiin, niin suurimmilla tulotasoilla tapahtuu jonkinlaista verotuksen kiristystä, kertoi valtiovarainministeriön vero-osaston ylijohtaja Terhi Järvikare.

Jotain tehtävä, muuten menoleikkauksia edessä

Alexander Stubbin mukaan tärkeintä on saada nyt julkinen talous kestävälle pohjalle, talous kasvuun ja työllisyystilanne paremmaksi, muuten leikkaukset jatkuu seuraavanakin vuonna.

– Pyrimme välttämään tällä budjetilla poukkoilevan talouspolitiikan. Pyrimme luottamuksen rakentamiseen ja johdonmukaiseen toimintaan sekä pitämään kiinni hallitusohjelman tavoitteista.

Hallitus on sopinut, ettei kokonaisveroaste saa kiristyä, velkaantuminen on taitettava hallituskauden loppuun mennessä ja velaksi elämisen pitäisi loppua kuuden vuoden sisällä.

Budjetin yksityiskohdat selviävät perjantaina, kun valtiovaranministeriön ehdotus vuoden 2016 talousarvioksi julkaistaan kokonaan. Valtiovarainministeriö neuvottelee muiden ministeriöiden kanssa budjetista elokuun viimeisellä viikolla.

Hallituksen budjettiriihi pidetään syyskuun toisella viikolla. Hallituksen lopullinen esitys ensi vuoden talousarvioksi julkistetaan 28. syyskuuta.

Päivitys 12.8. klo 19:43: Valtiovarainministeriö korjasi  myöhemmin, että verotus kiristyy ainakin noin 100 000 eurosta eteenpäin, mutta kiristymistä voi tapahtua alemmillakin tulotasoilla, alkaen noin 70 000 eurosta. Aiemmin kerrottiin, että verotus kiristyisi runsaan 50 000 euron tulotasolla. Terhi Järvikareen sitaatista poistettu lause "Raja kulkee runsaan 50 000 euron vuositulojen kohdalla. Korotus on 0,25 prosenttia pienimmillään."

Suosittelemme