Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Intia vaatii Nestléltä miljoonakorvauksia lyijynuudeleiden vuoksi

Nestlén suosittujen Maggi-pikanuudelien myynti kiellettiin alkukesästä, kun niiden lyijypitoisuus ylitti sallitun. Nyt Intian hallitus hakee yhtiöltä noin 90 miljoonan euron korvauksia "epäreilujen kauppatapojen" vuoksi. Nestlé on kiistänyt, että sen nuudeleissa olisi vikaa.

Nestlé on valittanut Mumbain korkeimpaan oikeuteen myyntikiellosta.
Nestlé on valittanut Mumbain korkeimpaan oikeuteen myyntikiellosta. Kuva: Harish Tyagi / EPA
Päivi Kerola
Avaa Yle-sovelluksessa

Intian hallitus vaatii elintarvikeyhtiö Nestléltä noin 90 miljoonan euron korvauksia lyijypitoisten pikanuudelien myymisen takia.

Korvausvaatimuksen perusteluna ovat Nestlén Intian-yhtiön "epäreilut kauppatavat", kuluttaja-asioista vastaavasta ministeriöstä kerrottiin keskiviikkona uutistoimisto AFP:llle.

Intian elintarviketurvallisuusviranomaiset kielsivät Nestlén Maggi-pikanuudelien myynnin kesäkuussa sen jälkeen, kun osavaltioiden teettämissä tarkastuksissa joistakin nuudelipaketeista löytyi liian korkeita lyijypitoisuuksia. Nuudeleista löytyi lisäksi natriumglutamaattia, jota ei mainittu tuoteselosteissa.

Nestlén Intian-yhtiö on kiistänyt osavaltioiden laboratoriotutkimusten tulokset, ja sanoo nuudeliensa olevan turvallisia. Nestlé on valittanut Mumbain korkeimpaan oikeuteen myyntikiellosta. Tiistaina yhtiön tiedottaja kertoi uutistoimisto AP:lle, että päätöstä odotetaan pian.

Maggi-nuudeleita oli myyty Intiassa yli 30 vuoden ajan ennen myyntikieltoa, ja niiden osuus maan pikanuudelimarkkinoista oli noin 80 prosenttia. Useat julkkikset ja Bollywood-tähdet ovat mainostaneet tunnettua tuotemerkkiä vuosien varrella.

BBC:n mukaan Nestlé on joutunut tuhoamaan jo 400 tonnia Maggi-tuotteita.

Suosittelemme