Espanjalaisen Bankinter-finanssikonsernin suuromistajiin kuuluva, maan tunnetuimman pankkiirisuvun jäsen Jaime Botín taistelee Picassosta. Hän on palkannut kalliita asianajajia puolustamaan omistusoikeuttaan Pablo Picasson varhaiskubistisen kauden työhön _Nuoren naisen pää _(1906).
Pankkiiri kuitenkin jäi juuri kiinni yrityksestä viedä tämä 26 miljoonan euron arvoinen taulu luvatta maasta isolla luksusluokan purjeveneellä.
Poliisisaattueessa "takaisin kotiin"
Eilen tiistaina Espanjan kulttuuriministeriö nouti poliisin erikoisjoukkojen tukemana Picasson maalauksen "takaisin kotiin" korsikalaisesta huvivenesatamasta. Ranskan tulli oli löytänyt taulun, ja se piti hakea kiireesti, ennen kuin Botínin asianajajat ehtivät riitauttaa palautuksen.
Madridissa taulu tuotiin hurjien turvatoimien saattamana Reina Sofian taidemuseon suojiin. Raskaasti aseistetut poliisit varmistivat, että museon portit sulkeutuivat arvomaalausta kuljettaneen panssaroidun auton takana.
Kulttuuriperintöä suojeleva laki määrää, että salakuljetusyrityksen takia pankkiirin taulu on nyt valtion omaisuutta.
"Oli purjeveneessä, ei Espanjassa"
Madridissa asuva pankkiiri Botín tiettävästi osti Picassonsa vuonna 1977 Marlborough'n galleriasta Lontoossa. Espanjan pahana kriisivuonna 2012 hän tahtoi myydä sen.
Kansainvälinen taidehuutokauppayhtiö Christie's arvioi lähtöhinnaksi 26,2 miljoonaa euroa – ja haki rutiininomaisesti maastavientilupaa.
Se oli erehdys. Kävi ilmi, ettei Botín ollut muistanut rekisteröidä maalausta lainmukaisesti. Kulttuuriministeriöllä ei ollut tietoa sen olemassaolosta, mutta kun tieto saatiin, maastavienti kiellettiin.
Pankkiiri on yrittänyt väittää, että maalaus ei sittenkään ole koskaan ollut Espanjassa, vaan sijoitettuna hänen luksusveneeseensä, joka purjehtii brittilipun alla. Maastavientihakemuksessa lupaa kuitenkin pyydettiin Espanjassa olevalle taululle, mikä oikeuden mielestä todistaa sen sijainnin.
Espanjassa myynti ei ilmeisesti tuottaisi odotettua summaa. Lisäksi eräät espanjalaiskriitikot pitävät maalausta lähinnä Picasson kubistisena harjoitelmana, eikä erityisen arvokkaana.
Pankkiiri tuskastui lopulta huonoon onneensa ja päätti ryhtyä suoraan toimintaan – mikä oli toinen erehdys. Salakuljetusyrityksen paljastuttua Espanjan kulttuuriministeri Iñigo Mendez de Vigo sanoi olevansa "iloinen, että tällainen maastavientikiellon alainen teos palaa Espanjaan".
Maastavienti usein sallitaan
Internetissä julkaistava El Confidencial -uutissivusto ihmettelee pankkiirin toimintaa Picassonsa kanssa.
Esimerkiksi madridilaisen Thyssen-Bornemisza-taidemuseon johtajattaren yksityiskokoelma on rekisteröity veroparatiiseihin, joten hänen omistamansa arvomaalaukset ovat Espanjassa vain näytteillä, eikä niiden maastavientiä voi estää, El Confidencial sanoo.
Sivusto kertoo myös, että Espanjasta vietiin luvallisesti ulkomaille yli 10 500 taideteosta tai arvoesinettä yksin viime vuonna. Kulttuuriministeriön arvioijat kielsivät vain 70 teoksen tai esineen viennin.
Luvallisesti viedyistä töistä 12 oli Picasson tekemiksi luettuja, pari niistä arvoltaan jopa useita miljoonia euroja. Ministeriön mukaan kieltoa sovelletaan hyvin rajoitetusti.
Edellisen kerran ulkomailta piti noutaa takaisin Alban herttuasuvulle kuuluneita Kolumbuksen aitoja kirjeitä, joita suku yritti myydä.
Pankkiiri Botín voi lohduttautua sillä, että jos Picasson Nuoren naisen pää jää valtion omaisuudeksi, se tullee julkisesti näytteille Reina Sofia -museon saleihin, joissa on monia muitakin Picasson töitä - muun muassa Guernica.
Museolla on myös avoimien ovien päiviä, jolloin edes pääsymaksua ei tarvitse maksaa.