Hyppää sisältöön

Huutokaupassakin voi tulla katumapäälle: "Meklarilla on valta perua huuto"

Perinteisessä huutokaupassa voittaneen huudon voi perua. Kokenut meklari kuitenkin tähdentää, että silloin ehjänä myydyn esineen pitää olla rikki. Esimerkiksi huudetun kaapin osoittautuminen liian isoksi tai rumanväriseksi ei kelpaa kaupan perumisen syyksi.

Pietarsaaren Skatassa järjestettiin erään talon pihalla kuolinpesän huutokauppa.
Kuva: Ritva Karhula / Yle
Tapio Pukkila

Kesä on huutokauppojen kulta-aikaa. Toki huutokauppoja järjestetään nykyään koko vuoden ajan. Nettihuutokaupat löytävät nekin oman asiakaskuntansa ihan vuodenajasta tai säästä riippumatta. Mutta ihan perinteisessä kuolinpesähuutokaupassa on oma tunnelmansa.

Kuolinpesien huutokauppoihin poikkeaa usein myös vasta-alkajia. Periaatteessa huutokaupassa kupletin juoni on kuitenkin aina varsin yksinkertainen. Meklari ottaa esineen esille ja sitten huuto alkaa: huutaen tai huitoen.

– Kyllä huutaminen on se perusjuttu. Jos vaikka on ääni mennyt, voi nostaa kättä, sanoo porilainen pitkän linjan huutokauppameklari Eero Maja.

Meklari kertoo yleensä huutokaupan alussa, miten huutokaupassa toimitaan. Silloin hän ilmoittaa korotushuutojen suuruuden ja hintatason sekä maksutavan. Ja välillä esineille nimetään myös pohjahintoja.

Joskus tulee "hutihuutoja"

Kokeneen meklarin silmät ja korvat ovat harjaantuneet huomaamaan huudot isostakin huutokauppayleisöstä. Joskus voi kuitenkin esimerkiksi hiusten harominen aiheuttaa virhetulkinnan.

– Sellaista sattuu, että käsi voi heilahtaa vahingossa tai asiakas sanoo, että kaivoikin korvaansa. Kyllä niistä tilanteista selvitään, eikä kenellekään tavaraa väkisin myydä, meklari Maja vakuuttaa.

Kun sitten esine on voitettu huudolla, voi tulla tilanteita, että huudettu esine ei vastaakaan toivottua tai on rikki.

Eihän meklari voi asua siellä kuolinpesässä ja testata jokaista laitetta.

huutokauppameklari Eero Maja

– Meklarilla on valta perua huuto. Näin kannattaakin tehdä, jos ehjänä myyty esine on viallinen. Huutokauppasäännöt sanovat, että tavara myydään siinä kunnossa kuin se myyntihetkellä on, mutta kyllä meklarillakin vastuu on, että ei ihan narrata pidä.

Huudon voi myös purkaa

Meklari Eero Maja kuvailee työnsä arkea: Meklari ei voi aina tietää ihan varmasti kaikkien esineiden kuntoa. Hän saattaa saapua omakotitalon pihaan juuri ennen kuin aloittaa kuolinpesän huutokaupan.

– Meklari on tässä vähän kahden tulen välissä. Kuolinpesästä on sanottu, että radiokasettisoitin on tosi hyvä ja ehjä, mutta asiakas taas sanoo sitten, että tämä romuhan ei toimi ollenkaan.

Kaupanpurkuja tulee eteen aina välillä.

– Kyllä nitä aina joskus tulee. Ja eihän meklari voi asua kuolinpesässä ja testata jokaista laitetta. Mutta takaisinotto ei onnistu silloin, jos huutaja ei haluakaan ottaa huutamaansa tavaraa, jos vaikka kaappi onkin huutajan mielestä liian iso tai rumanvärinen.

Suosittelemme sinulle