Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Tutkimus: Lihavuusleikkaus muokkaa suolistobakteereja suotuisaan suuntaan – Helpottaa hoikkana pysymistä

Lihavuusleikkaus pudottaa kiloja ja vaikuttaa ruokahaluun, mutta uuden tutkimuksen mukaan näyttäisi vaikuttavan myös suoliston bakteerikantaan.

Päijät-Hämeen keskussairaalan leikkaussali
Kuva: Yle
Niina Honka
Avaa Yle-sovelluksessa

Ruotsissa, Göteborgin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan lihavuusleikkaus näyttäisi monipuolistavan suoliston bakteerikantaa, ja siten muokkaavan elimistöä suuntaan, jossa siihen kertyy vähemmän rasvaa.

Cell Metabolism -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa lihavuusleikkauksen läpikäyneiltä naisilta sekä lihavilta naisilta siirrettiin ulostenäytettä hiiriin, jotka oli muokattu muutoin mikrobivapaiksi eli niillä ei ollut ennen siirtoa mitään suolistomikrobeja.

Lihavien naisten ulostetta ja suolistobakteereja saaneet hiiret lihoivat ja niiden rasvamäärä lisääntyi. Lihavuusleikattujen naisten suolistobakteereja saaneilla hiirillä lihomista ei tapahtunut samalla tavalla ja myös lihasmassan osuus painosta lisääntyi.

Tutkijoiden mielestä tutkimustulos ja ymmärrys suoliston bakteerikannan merkityksestä painonhallinnassa voi avata tulevaisuudessa uusia keinoja hoitaa lihavuutta, ja mahdollisesti osittain myös korvata lihavuusleikkauksia.

Lihavuuskirurgi: Merkittävä ja mielenkiintoinen tutkimus

Suolistobakteerien merkityksestä painonhallinnassa on ollut tietoa jonkin verran aikaisemminkin, mutta Oulun yliopistollisen keskussairaalan lihavuuskirurgi, vatsaelinkirurgian dosentti Vesa Koivukangas pitää ruotsalaistutkimusta merkittävänä avauksena.  Kyseessä on hänen mukaansa maailmankuulu tutkimusryhmä, jossa on alan tunnetuimpia tutkijoita.

Koivukangas uskoo, että suolistobakteerien merkitystä tutkitaan varmasti edelleen, ja siitä myös todennäköisesti saadaan uusia keinoja lihavuuden hoitoon. Lihavuusleikkauksien tarve ei kuitenkaan poistu.

– Lihavuusleikkauksella on niin paljon muitakin vaikutuksia kuin suoliston mikrobivaikutus. Se vaikuttaa siihen, ettei pysty syömään kerralla paljon, se vaikuttaa kylläisyyshormoneihin. Kun puhutaan sairaalloisen lihavista, joilla ylipainoa on 50 kiloa, suolistobakteerien muuttaminen ei yksin riitä, Koivukangas arvioi.

Tutkimustulos antaa Koivukankaan mielestä pontta ajatukselle, että antibioottien runsaalla käytöllä länsimaissa voisi olla vaikutusta samaan aikaan kasvaneeseen lihavuusongelmaan. Tästä ei kuitenkaan ole tutkimusnäyttöä.

– Voi ihan hyvin kuitenkin spekuloida sellaisella ajatuksella, että mitä vähemmän ihminen saa antibioottihoitoa, sitä luonnollisempana ja monipuolisempana suolistonbakteerikanta pysyy. Tälläkin voisi ajatella olevan merkitystä painonhallinnan kannalta. Eli ylimääräisten antibioottihoitojen välttäminen ei ole ainakaan huono asia tässä mielessä.

Suosittelemme