Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Sieniasiantuntija yllättää: Nurminahikas peittoaa kantarellin ruokasienenä

Kantarelli ei kuulu sienikirjailija Lasse Kososen sadan parhaan syömäsienen listalle. Parempia ovat hänen mielestään vaikkapa mustavahakas tai nurminahikas.

Metsäsieniä.
Kuva: Arja Lento / Yle
Anne Heino
Avaa Yle-sovelluksessa

Kostean alkukesän ansiosta muun muassa kantarellisaaliit ovat olleet ennätyssuuria. Kantarellien lisäksi metsissä on runsaasti myös haaparouskuja.

Kantarelli ei ole edes minun sadan parhaan sienen listallani.

Lasse Kosonen

Radio Suomen Ihan pihalla -ohjelmassa torstaina vieraillut tamperelainen sienikonkari Lasse Kosonen kuitenkin toppuuttelee intoa. Metsät ovat jo alkaneet kuivahtaa, mikä pienentää satoa. Myös kylmät yöt alkavat jo tuoda hallaa sienille.

– On tiettyjä sienilajeja, jotka suosivat kylmempia öitä mutta yleensä eivät.  Erityisesti rouskut, haperot ja tatit kärsivät jo kylmistä öistä. Päivällä kävin metsässä ja kuivaa oli.  Kaivattaisiin ehkä taas vähän kosteutta.

Kantarelli saa kilpailijoita

Kantarelleja ja herkkutatti
Kantarelli ja herkkutatti ovat suosittuja ruokasieniä. Kuva: Petra Ketonen / Yle

Sieniseura-aktiivi Lasse Kososen mukaan kanttarellien lisäksi hyviä sieniä on paljon.

– Kantarelli ei ole edes minun sadan parhaan sienen syömislistallani.

Tämän vuosituhannen hittisieni on Kososen mielestä sikurirousku, jonka hän kehaisee lanseeranneensa suomalaisille. Viime vuosien löytö on myös nurminahikas.

– Nurminahikas on hyvänä vanhana ruokasienenä tunnettu, mutta sitä ei vain ole osattu käyttää. Nurminahikas kasvaa monesti ihan kotipihan nurmikolla ja muodostaa monista pienistä lakeista kaarimaisia muodostelmia, noidankehiä. Erittäin hyvä ruokasieni kyllä.

Kaunein sieni on Kososen mielestä rousku.

– Nokirousku.

Suosittelemme