Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Lisäaineeton tupakka kasvattaa suosiotaan – tehoaako mielikuva puhtaammasta savukkeesta kuluttajiin?

Tupakkakaupoista kerrotaan, että lisäaineettomat savukkeet vetoavat trendikkäisiin kuluttajiin, jotka arvostavat tuotteiden luonnonmukaisuutta. Viranomaisten mukaan lisäaineettomat tupakat ovat tupakkateollisuuden vastaveto lisäaineita rajoittavalle lainsäädännölle. Lisäaineeton tupakka sisältää tappavia myrkkyjä siinä missä tavallinenkin tupakka.

Tupakka-aski.
Kuva: Yle
Elina Jämsen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomessakin myydään muutamaa suosittua tupakkamerkkiä lisäaineettomina versioina. Lisäaineettomia savukkeita myydään paitsi tupakkakaupoissa, ainakin myös kioskeissa. Lisäaineettomien savukkeiden suosio tuntuu olevan kasvussa.

– Nykyajan trendi on se, että ihmiset hakevat lisäaineetonta ja luomua. He haluavat yhdistää tällaiset ominaisuudet hyvään tuotteeseen. Ja totta kai uutuus on aina uutuus, sanoo helsinkiläisen tupakkakaupan, Havanna-Aitan myyjä Mikko Helenius.

Lisäaineettomat savukkeet tunnistaa rasian tekstistä "additive free". Usein askit on valmistettu valkaisemattomasta kartongista. Askin ulkoasu on siis omiaan houkuttelemaan luonnomukaisia tai puhtaita tuotteita arvostavia kuluttajia.

Philip Morris: "Myyntilukuja ja bisnesstrategioita emme kommentoi"

Tupakkayhtiöistä ei kerrota, kuinka paljon lisäaineettomia savukkeita myydään.

Philip Morrisilta vastataan sähköpostitse kysymyksiin, miksi lisäaineettomia savukkeita on tuotu markkinoille ja liittyvätkö lisäaineettomat savukkeet EU:n kirstyvään tupakkalainsäädäntöön.

– Aikuisilla tupakoitsijoilla on vaihtelevia mieltymyksiä, ja toiset haluavat lisäaineettomia savukkeita, vastaa Päivi Mononen-Mikkilä Philip Morris Finlandilta.

–  Myyntilukuja ja bisnesstrategioita emme kommentoi.

Tupakkayhtiöstä todetaan myös, että "kaikki savukkeet ovat vaarallisia ja riippuvuutta aiheuttavia, olipa niissä lisäaineita tai ei".

STM: Tupakkayhtiöt ovat haistaneet EU:n tiukentuvan lisäainekontrollin

Ovatko tupakkayhtiöt ajatelleet siis kuluttajien parasta tarjoamalla heille heidän toiveidensa mukaisesti lisäaineettomia vaihtoehtoja? Viranomaiset eivät tätä usko.

Sen sijaan viranomaiset uskovat, että tupakkateolllisuus varautuu EU:n tiukentuvaan kontrolliin, joka koskee tupakan lisäaineita. Parhaillaan lausuntokierroksella oleva ehdotus uudesta tupakkalaista Suomessa sisältää myös EU-direktiivin mukaiset kiristykset lisäaineiden valvontaan.

Tupakkayhtiöiden pitää jatkossa ilmoittaa käyttämänsä lisäaineet savukkeissa. Suomessa Valviran on valvottava nykyistä tarkemmin, ettei lisäaineiden joukossa ei ole kiellettyjä aineita, kuten kofeiinia tai tauriinia. Jos savukkeissa on jokin tunnusomainen maku, kuten mentoli, vanilja tai vaikkapa joku hedelmänmaku, niiden myynti voidaan kieltää.

– Luulen, että tupakkateollisuus on haistanut tämän tilanteen ja tekee nyt tuotteita, joissa ei ole lisäaineita. Näin ollen yhtiöt eivät joudu osallistumaan tällaisen lisäainepolemiikkiin, arvelee johtaja Kari Paaso Sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Tupakkafirmoille olisi arvatenkin edullista, että kuluttajat tottuisivat mahdolllisimman aidon makuiseen ja hajuiseen tupakkaan.

Grafiikka.
Tässä esimerkkisavukkeessa suurin osa poltettavasta osasta on tupakkaa. Lisäaineita tupakassa voi olla lukemattomia, mutta hyvin pieniä määriä. Tappavan vaarallisen tupakasta tekee palamisen yhteydessä muodostuva savu, joka hengitetään keuhkoihin. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Makuaineita on myös tavallisissa savukkeissa pilvin pimein

Makuaineita ei suinkaan ole ainoastaan makutupakoissa: myös niin sanotuissa tavallisissa tehdassavukkeissa käytetään lukematon määrä luonnollisia ja keinotekoisia aromeja.

Tupakka-askeissa ei ole tuoteselosteita. Eli jos kuluttaja haluaa tarkistaa, millaisia ainesosia tupakassa on, isoimpien tupakkafirmojen nettisivuilta löytyy ainesosaluetteloita.

Ainesosaluetteloita tarkastelemalla selviää, että suurin osa savukkeen poltettavasta osasta on itse tupakkaa. Seuraavaksi eniten savukkeessa on vettä ja paperia. Lisäaineettomassa tupakassa ilmoitetaan olevan vain tupakkaa, vettä ja paperia sekä sivusaumaliimaa.

Tavallisissa, eli lisäaineellisessa savukkeissa on tupakan ja veden lisäksi kemiallisia yhdisteitä, kuten glyserolia sekä sokereita ja valtava määrä makua, kosteutta ja savun hengittämistä helpottavia aromeja, kuten mentolia, vanilliinia, johanneksenleipäpuu-uutetta, guarkumia ja vaikkapa luumumehutiivistettä tai appelsiinimehua.

Viranomaisten mukaan kaikki tupakan ainesosayhdistelmät on arvatenkin tarkkaan harkittu, jotta niiden yhteisvaikutus tekisi tupakasta houkuttelevamman ja tupakoinnin aloittaminen olisi helpompaa.

Tupakansavu sisältää tappavan myrkyllisiä aineita, oli savukkeessa lisäaineita tai ei

Suurin osa tupakassa käytettävistä lisäaineista näyttää listassa harmittomilta. Samoja aineita käytetään myös elintarvikkeissa ja esimerkiksi kosmetiikassa.

Mutta kun näitä aineita poltetaan ja vedetään savun mukana keuhkoihin, vaikutus voi olla terveydelle haitallista. Täyttä varmuutta lisäaineiden haitallisuudesta ei kuitenkaan ole.

Näitä kemikaaleja ja lisäaineita on kuitenkin savukkeissa häviävän pieni osa verrattuna itse tupakkaan, joten tupakan vaarallisuutta lisäaineiden poistaminen ei asiantuntijoiden mukaan vähennä.

– Mitkään näistä lisäaineista eivät ole ominaisuuksiltaan niin vaarallisia, että niiden poistamisella tupakasta voisi olla vaikutusta tupakan terveydelle vaarallisiin ominaisuuksiin, toteaa tutkimusprofessori Kirsti Husgafvel-Pursiainen Työterveyslaitoskesta.

– Sanoisin, että 99,9 prosenttia tupakan vaaralllisista yhdisteistä tulee itse tupakasta.

Vaarallisen ja tappavan tupakasta tekee tupakansavun sisältämät aineet, kuten syöpää aiheuttavat nitrosamiinit ja bentseeni sekä lukemattamat muut myrkylliset aineet, kuten vetysyanidi.

Tutkimusprofessorin mukaan edellä mainitut myrkyt tupakansavussa ovat itsessään niin vaarallisia, että mitkään lisätyt kemikaalit tai aromit eivät niiden tehoa lisää tai vähennä.

STM: Lisäainekeskustelu vie huomion pois itse tupakasta

Myös sosiaali- ja terveysministeriöstä muistutetaan, että lisäaineettomat tupakat eivät missään nimessä ole vaarattomampia kuin muutkaan tupakat.

Johtaja Kari Paaso pelkää, että keskustelu tupakan lisäaineista vie huomion pois itse asiasta, tupakasta.

– Olkoon tupakassa lisäaineita tai ei, niin se ei tee siitä vaarattomampaa tai vaarallisempa.

– Toivottavasti tämä tupakkakeskustelu ei mene tälle tasolle, vaan muistetaan, että itse tupakka on se vaarallisuus ja ruvetaan keskustelemaan tupakoinnista isompana kysymyksenä, sanoo johtaja Kari Paaso.

Erkki Aurejärvi: Tupakkayhtiöt huijaavat

Tupakkaoikeudenkäynneistään tunnettu emeritusprofessori Erkki Aurejärvi pitää lisäainekikkailua samantyyppisenä kuluttajien huijauksena kuin aikanaan tapahtui kevytsavukkeiden tullessa markkinoille.

– Kyseessä on samantyyppinen huijaus kuin kevytsavukkeiden kohdalla tapahtui aikoinaan. Ihmiset luulivat tuolloin polttavansa terveellisempää tupakkaa, kun he valitsivat kevytsavukkeen.

Aurejärvi ei edes usko, että tupakkayhtiöt ilmoittavat kaikkia ainesosiaan viranomaisille.

– Viranomaiset tulevat aina tupakkayhtiöiden perässä.

Suosittelemme