Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Vegaani ei välttämättä saa pötyä pöytään koulussa

Tavallista kasvisruokaa tarjotaan useissa oppilaitoksissa, mutta täysin ilman eläinperäisiä raaka-aineita valmistettava vegaaniruoka on melko harvinaista.

Kuva: Juha Kivioja/YLE
Ilona Koivisto
Avaa Yle-sovelluksessa

Kunnilla on erilaisia sääntöjä vegaani- ja kasvisruokailun järjestämisestä peruskouluissa, lukioissa ja ammattioppilaitoksissa.

Opetushallituksella ei nimittäin ole valtakunnallisia määräyksiä kouluruuan sisällöstä kasvis- ja vegaanitarjonnan osalta. Päätösvalta on sen sijaan kunnilla.

Kasvisruokatarjonnassa on siksi paljon alueellisia eroja.

– Koulutuksen järjestäjillä on paras tuntemus oppilasjoukostaan ja heidän tarpeistaan, perustelee Opetushallituksen opetusneuvos Marjaana Manninen.

Kasvisruuan tarve lisääntyy. Vegaaneja, ja etenkin kasvissyöjiä on yhä enemmän myös lasten ja nuorten joukossa.

Kasvisruokaa on päivittäin tarjolla suurimmassa osassa kouluja, mutta vegaanien asema on heikompi – eikä pelkästään pienissä kaupungeissa. 

Esimerkiksi espoolaisissa kouluissa vegaaniruokaa ei ole tarjolla käytännössä lainkaan.

– Joskus kasvisruuat saattavat olla vegaanisia, mutta päivittäin vegaaniruokaa ei ole tarjolla, toteaa Minna Ahola Espoo Cateringista.

Ahola perustelee Espoon ratkaisua paitsi vähäisellä kysynnällä, myös ravitsemusterapeuttien näkemyksillä.

– He ovat suositelleet, että kouluruoka olisi lakto-ovovegetaarista, sillä taataan proteiinin saanti myös kasviruuassa, Ahola toteaa.

"Onhan erityisruokavalioitakin eri määrä"

Toisenlaisiakin näkemyksiä on. Tampereella vegaanista ruokaa on tarjolla, vaikka vegaaneita on oppilaista vain 0,6 prosenttia.

Niin ikään pääkaupungissa Helsingissä vegaanit saavat joka päivä ateriansa.

– Onhan erityisruokavalioitakin eri määrä eri kouluissa, ja se vaihtelee jopa vuosittain, sanoo puolestaan Opetusviraston Helsingin kaupungin koulu- ja opiskelijaruuan ruokapalveluista.

Helsingissä kasvissyöjiä ja vegaaneja on muuta maata enemmän. Esimerkiksi Kallion ilmaisutaidonlukion ja Kuvataidelukion opiskelijoista yli puolet syö kasvisruokaa. Espoossa kasvisruokailijoita on noin 8 prosenttia kaikista syömäreistä, vegaaneja on vain yksittäisiä.

Tampereella ja Helsingissä valtuusto on myös päättänyt, että kerran viikossa kouluissa syödään vain kasvisruokaa.

Opetushallitukselle tulee jonkin verran yhteydenottoja liittyen kasvis- tai vegaaniruokavalion järjestämisen ongelmiin. Opetushallitus ei kuitenkaan juuri mitään asialle voi tehdä.

– Toimivalta on tosiaan kunnilla. Jos opiskelija kokee, että hänen oikeutensa eivät täyty, niin sitten aluehallintoviranomainen tutkii sen asian, toteaa opetusneuvos Marjaana Manninen.

Suosittelemme