Hyppää sisältöön

"Ei perustu kenenkään mielipiteeseen vaan tutkimukseen" – Rasvaton maito on osa ravitsemussuositusta

Länsimaissa on lähes yhteneväiset ravitsemussuositukset, koska ne perustuvat globaaliin tutkimusnäyttöön ja laajaan asiantuntijoiden konsensukseen. Suosituksia tekemässä ollut asiantuntija sanoo rasvattoman maidon olevan tutkitusti osa terveyttä edistävää ruokavaliota.

Kuva: Pekka Sipilä / Yle

Ravitsemusterapian apulaisprofessori Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta oli mukana tekemässä pohjoismaista ravitsemussuositusta, johon kaikkien pohjoismaiden ravitsemussuositukset perustuvat. Työ kesti viisi vuotta.

– Suositukset perustuvat aina tutkimusnäyttöön, jonka asiantuntijat ovat koonneet yhteen. Julkiseen keskusteluun voi toki osallistua kuka tahansa, mutta ne ovat mielipiteitä ja yhden ihmisen käsityksiä asioista. Olipa kyse ravitsemus- tai hoitosuosituksesta, niin se ei perustu kenenkään mielipiteeseen vaan tutkimukseen.

– Suosituksessa ei ole mitään osaa, joka ei perustu tutkimusnäyttöön. Esimerkiksi välttämättömien rasvahappojen osalta ei voi eettisistä syistä tehdä tutkimusta, mutta olemassa oleva tutkimusnäyttö on hyödynnetty sekä se, mitä aineenvaihdunnallisesti tiedetään. Sillä tavoin on saavutettu laaja asiantuntijakonsensus, ja muodostettu suositus, Schwab kertoo.

Hän vinkkaa myös, että 629-sivuisessa pohjoismaisessa ravitsemussuosituksessa esitellään myös tutkimusnäyttö, johon se perustuu.

– Suomen ravitsemussuositus on reilut 50 sivua, ja siinä korostuu esimerkiksi D-vitamiinin merkitys suomalaisten ruokavaliossa. Maakohtaiset ravitsemussuositukset sisältävät suosituksen keskeisimmät asiat.

Rasvatonta maitoa suositellaan

Rasvattomat maitovalmisteet ovat osa ravitsemussuositusta, jonka pohjalta muun muassa Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos, neuvolat ja koulut antavat neuvoja ruokavalion osalta.

Julkiseen keskusteluun voi toki osallistua kuka tahansa, mutta ne ovat mielipiteitä ja yhden ihmisen käsityksiä asioista.

Ursula Schwab

– Rasvattomat maitovalmisteet ovat osa terveyttä edistävää ruokavaliota. Ravitsemussuosituksessa vältellään kovia rasvoja, mitä maitorasva suurimmaksi osaksi on. Meillä ei ole minkään valtakunnan tutkimusnäyttöä siitä, että rasvaton maito ei olisi ihmiselle hyväksi. Päinvastoin – rasvaisen maidon käytöstä on väestötason näyttöä, että se on ongelmallinen terveyden kannalta, ravitsemusterapian apulaisprofessori Ursula Schwab sanoo.

Schwab tietää, että maito, sen rasvattomuus ja prosessointi herättävät paljon keskustelua. Hänen mukaansa maidon homogenointi eli maidon rasvan pilkkominen ei liity ravitsemussuosituksiin liity mitenkään.

Ranska kulkee omaa tietään ravitsemussuosituksissa

Ursula Schwab sanoo, että Euroopassa länsimaiset ravitsemussuositukset poikkeavat ainoastaan Ranskassa, koska maan ravitsemussuositukset perustuvat osittain muuhun kuin tutkimustietoon.

Meillä ei ole minkään valtakunnan tutkimusnäyttöä siitä, että rasvaton maito ei olisi ihmiselle hyväksi.

Ursula Schwab

– Ranskalaisten ravitsemussuosituksessa kovan rasvan osuus on suurempi kuin muiden länsimaiden suosituksissa. Tutkimusnäyttö on siltä osin Ranskassa unohdettu, ja suositusta ohjaa maatalouspolitiikka ja maan ruokakulttuuri.

Schwab kertoo, että länsimaisten ravitsemussuositusten pohjana on välttää kovia rasvoja ja suosia pehmeitä rasvoja, suosia kuitupitoisia hiilihydraatin lähteitä ja välttää sokereita, sekä saada energiansaanti vastaamaan kulutusta.

– Joku lukee ravitsemussuositusta esimerkiksi rasvattomien maitovalmisteiden osalta niin tiukasti, että ei uskalleta käyttää juustoa lainkaan, kun siinä on rasvaa – se menee liian pitkälle. Ravitsemustiede on kohtuustiedettä, ja ruoan osuus kokonaisuudessa pitää ottaa huomioon. Juusto 15–17 rasvaprosentilla käy hyvin terveyttä edistävään ruokavalioon.

Suosittelemme sinulle