Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Kasvi: Hedelmäpuiden ongelmat johtuvat rankasta säästä

Emeritus ylipuutarhuri Arno Kasvi neuvoo kotipuutarhureita tarkkailemaan päärynä-, kirsikka- ja omenapuita rauhassa. Kolea kevät ja kesä ovat aiheuttaneet kotipihoissa outoja ilmiöitä. Puut tarvitsevat toipumisaikaa.

Arno Kasvi neuvoo kotipuutarhureita. Eniten kysymyksiä tuli hedelmäpuita riivaavista taudeista.
Minna Rosvall
Avaa Yle-sovelluksessa

Emeritus ylipuutarhuri Arno Kasvi esittelee karviaismarjasatoa ja kannustaa käyttämään niitä samoin kuin kriikunoita.

– Muistan jo Uppsalan vuosiltani kuinka haluttua kriikunoista tehty hillo oli. Rouvat halusivat minut mukaansa näyttämään, mistä kriikunoita löydettäisiin. Puun alle kannattaa laittaa lakana ja sitten vaan ravistamaan puuta, neuvoo Kasvi.

Kasvi vastaa kuuntelijoiden kysymyksiin kerran kuussa Ylen Turun Radiossa. Kuuntelijat olivat lähettäneet kuvia muun muassa omituisista luumuista ja päärynänraakileista. Toisaalta kesä on ollut hyvä puille ja pensaille.

– Sadevesi on hapanta ja se on vapauttanut ravinteita ja huuhdellut liikoja pois. Puut ja marjapensaat ovat viihtyneet hyvin, kertoo Kasvi.

Sää on suosinut kasvisairauksia

Kuuntelijan lähettämässä kysymyksessä aiheena oli Pepi-päärynäpuu, jonka raakileista lähes kolmannes on ruskeina.

– Siinä on päärynäruoste ja keljuinta on se, kun itiöt alkavat lentää, se menee havupuihin. Jos näkee katajien oksissa punaista piikikästä sientä, tämä on se kaveri vauhdissa. Pepi on hyvä päärynä ja sopii Suomeen. Kannattaa leikata havupuista saastuneet oksat pois, neuvoo Kasvi

Tämän vuoden sää on auttanut kasvisairauksia leviämään. Toinen kuuntelija lähetti kuvan, jossa luumut olivat pitkulaisia pötköjä.

Kaikkein paras hometautien ja ötököiden tappaja on emo aurikoinen.

Arno Kasvi

– Tämä on pussitauti ja neuvoisin, että ne leikataan sieltä pois saksilla ja hävitetään polttamalla. Sienitauti leviää keväällä, kun on viileää ja kylmää, kertoo Kasvi.

Puut tarvitsevat valoa ja tuuletusta

Tautisia raakileita ei kannata kompostoida kotipihassa, vaan ne pitää viedä pois. Kasvi neuvoo myös ryhtymään harvennuspuuhiin.

– Kannattaa huolehtia, että puu pysyy harvempana, etteivät sienitaudit leviä. Jos raakileita on palon, pitää leikata puolet pois.

Kasvi kertoo, että puu voi olla pensasmainen, mutta ilmaa ja säteilyä on päästävä puun ympärille.

– Kaikkein paras hometautien ja ötököiden tappaja on emo aurikoinen, joka pääsee loistamaan ja tuulet, jotka pääsevät sinne sekaan. Puulle kannattaa antaa myös kunnon kylvetys, jos on vettä käytössä, neuvoo Kasvi kuuntelijaa, jolla on ongelmana pihlajanmarjakoi.

Suosittelemme