Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Crossfit-kilpailu Karjalan Kovin on alkanut voimalla – hiki ja kyyneleet virtaavat

Karjalan Kovin vetää tänä viikonloppuna Lappeenrantaan yli 150 crossfit-urheilijaa. Heidän lisäkseen Kimpisen urheilupuistoon on saapumassa päivittäin jopa 2 000 katsojaa. Ihmisiä oli jo aamukymmenen aikaan paikalla satoja.

Karjalan Kovin crossfit
Karjalan Kovin -lauantai alkoi käsilläseisontapunnerruksilla, yhden jalan kyykyillä ja 400 metrin juoksulla. Kuva: Lauri Silvander/Yle
Lauri Silvander
Avaa Yle-sovelluksessa

Karjalan Kovin on pyörähtänyt voimalla käyntiin Lappeenrannan Kimpisen stadionilla. Kilpailijat juoksivat avauslajina 12 kilometrin juoksun eilen illalla.

Kyseessä on kilpailu, johon on valikoitunut Suomen kovakuntoisimpia crossfit-urheilijoita. Sarjavoittajat lähtevät viikonlopun jälkeen kentältä Karjalan Kovin -titteli takataskussaan.

Urheilijat kilpailevat seitsemässä lajissa (voit tarkistaa tarkan lajiohjelmantäältä). Avausjuoksua seuraa joukko voimaa, nopeutta ja kestävyyttä mittaavia lajeja, jotka kilpailijat suorittavat Kimpisen urheilupuistossa.

Totesimme, että selvä homma – lähdetään tekemään. Nyt on jo hypätty ainakin esikouluasteelle

Atte Kaasinen

Tänä vuonna Kimpisen sininen etusuora on peittynyt mustalla muovimatolla. Suoralle on rakennettu erilaisia telineitä. Paikalla on myös tuhansia kiloja nosteltavaa rautaa. Kimpisen ulkopuolelle on rakennettu ravintolakylä ja tapahtuma-alue.

– Istuimme vuosi sitten alas. Tapahtuman tuottaja Arttu Muukkonen totesi, että on varaa laajentaa. Totesimme, että selvä homma – lähdetään tekemään. Nyt on jo hypätty ainakin esikouluasteelle, kertoo tapahtuman presidentti Atte Kaasinen.

Tänä vuonna tapahtumasta tehdään myös maksullista suoraa verkkolähetystä neljän kameran voimin.

Lajit julki torstaiaamuna

Crossfit on äärimmäisen monipuolinen laji, ja kilpailijoiden pitää olla valmiina kaikkeen. Tämän vuoden Karjalan Kovin -kisaajat saivat tietää tarkan ohjelman vasta torstaiaamuna.

– Lajit ovat olleet järjestäjien keskuudessa pienen porukan tiedossa vasta pari viikkoa. Pienessä piirissä tieto ei pääse leviämään, Atte Kaasinen toteaa.

CrossFit Lappeenrantaa edustava Elina Pohjonen kertoo, että jokaisella on vahvemmat ja heikommat lajinsa. Tilanne muuttuu leaderboardilla, eli tuloslistalla jokaisen lajin jälkeen.

– Oma vahvuus on varmaan etukyykky. Olen harjoitellut monipuolisesti, kuten crossfitissa yleensäkin. Nyt on ensimmäistä kertaa kisoihin lähtiessä innokas, ei niinkään jännittynyt olo, Pohjonen kertoo.

Karjalan Kovin crossfit
Kimpisen portit ovat Karjalan Kovin -viikonlopun ajan mustanpuhuvat. Kuva: Lauri Silvander/Yle

Lajin seuraaminen aluksi hankalaa

Kimpisen kentällä suoritettavat lajit etenevät kaikki johonkin suuntaan. Lajien seuraaminen voi olla aluksi vaikeaa, mutta selostajan ja selkeiden suoritussuuntien avulla katsojien työ on tehty mahdollisimman helpoksi.

– Kannattaa hakea heti aluksi käsiohjelma portilta ja seurata selostajaa sekä tuomareita. Kyllä se siitä aukeaa, Atte Kaasinen toteaa.

Tänä vuonna lajeissa on paljon liikkuvuutta. Lajilista lähtee liikkeelle 12 kilometrin juoksusta. Lauantaina on vuorossa 400 metrin juoksua, käsilläseisontapunnerruksia ja yhden jalan pistoolikyykkyjä.

Kolmas laji on kolmen toiston etukyykky mahdollisimman suurilla painoilla. Neljännessä lajissa kilpailijat vetävät leukoja rinnalle saakka ja tempaavat.

Sunnuntai alkaa 100 metrin juoksulla, jota seuraa 100 metrin kanto. Tämä toistetaan kolmeen kertaan. Päivän aikana on luvassa myös vatsalihasliikkeitä, rinnallevetoa ja kiipeämistä köyttä ylös ilman jalkojen apua.

Viimeisessä lajissa kisasarjojen parhaat urheilijat tekevät muun muassa erilaisia leuanvetoja ja vetävät paksua tankoa maasta ja rinnalle sekä työntävät ylös.

Suosittelemme