Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Olutmestari: Suomen pienpanimoiden menestyksen tiellä vain yksi este

Pienpanimoja perustetaan huimaa vauhtia ja suomalaista lähellä tehtyä olutta saa entistä paremmin. Byrokratia on kuitenkin laajemman menestyksen esteenä. Pienpanimot haluavat ulosmyyntioikeuden, joka on jäänyt päättäjillä tähän asti vain puheen tasolle.

Malmgårdin panimon olutmestari Markku Pulliainen
Kuva: Yle
Marjut Mäntymaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Porvoon lähellä sijaitsevan Malmgårdin panimon oluita myydään Suomen lisäksi esimerkiksi Tanskassa. Panimon olutmestari Markku Pulliainen pitääkin Tanskaa alkoholilainsäädännön mallimaana.

Meidän oluita voi ostaa sieltä vaikka kukkakaupoista.

Markku Pulliainen

– Siellä ei ole näitä keksittyjä alkoholirajoja. Meidän oluita voi ostaa sieltä vaikka kukkakaupoista ja sisustustarvikeliikkeistä. Ja panimon voi perustaa vain ilmoittamalla, että perustinpa panimon, hän kertoo.

Suomalaiset ovat päässeet käsityöläisoluen makuun. Suosiota kasvattavat kotimaiset pienpanimot, joita on jo yli 50. Pienpanimot elävät vuosikymmenten jälkeen taas kulta-aikaa, mutta tiukka lainsäädäntö on kuitenkin suuremman menestyksen esteenä.

– Tällä hetkellä uudet panimot taistelevat olemassaolonsa kanssa. Jos lainsäädäntö ja verotusta helpotettaisiin, niin pystyttäisiin palkkaamaan myös lisää työvoimaa. Pienpanimot työllistävät ainakin tuotantopuolella varmasti jo nyt saman verran kuin suurpanimot, kertoo Pulliainen.

Alko parantaa pienpanimovalikoimaansa

Käsityönä mäskätyn maltaan tuoksua seuraa nyt Alko, joka on helpottanut tänä vuonna pienpanimoiden mahdollisuuksia saada omia tuotteitaan Alkon hyllyyn.

Vuoden alusta pientuottajat ovat voineet valita 1­–10 Alkoa, joihin haluavat oluita toimittaa. Tällä hetkellä mukana on yhdeksän pienpanimoa 14 tuotteella.

Alkon toiveissa on, että pienpanimot tarjoaisivat entistä aktiivisemmin tuotteitaan.

– Uusi lähimyyntimahdollisuus mahdollistaa tällaisen hyvinkin nopean ja joustavan mahdollisuuden tarjota lähituotteita meidän myyntiin. Tietoisuudessa on vielä kehitettävää ja teemme se eteen pienpanimoliiton kanssa yhteistyötä, kertoo tuoteryhmäpäällikkö Mika Kauppinen.

Viljapelto.
Markku Pulliainen uskoo, että pienpanimoiden aseman parantamainen lisäisi työllisyyttä ja kotimaan matkailua. Kuva: Yle

Pienpanimot haluavat ulosmyyntioikeuden

Tällä hetkellä yli 4,7 prosenttisia alkoholijuomia saavat myydä ulos vain viinitilat ja sahdin valmistajat. Pienpanimoiden haaveissa on myydä oluita suoraan panimolta ja lisätä samalla kotimaan matkailua.

Keskeistä on, että linjaukset ja lainsäädäntö tukevat Alkon erityisasemaa myös tulevaisuudessa.

Mika Kauppinen, Alko

– Tätä kautta saisimme kaikille pienpanimoille selkeän myyntikanavan. Ulosmyyntioikeus tasa-arvoistaisi kilpailua. Eivät ihmiset pelkkää olutta ostaisi, vaan he tulisivat myös muuten tutustumaan, sanoo Pulliainen.

Alko haluaa tukea parhaansa mukaan lähituottajia, mutta korostaa omaa myös asemaansa.

– Hallitus ja eduskunta päättävät alkoholipoliittisista linjoista. Meidän näkökulmasta on keskeistä, että linjaukset ja lainsäädäntö tukevat Alkon erityisasemaa myös tulevaisuudessa, sanoo Kauppinen.

"Ennätys saataisiin, jos se menisi läpi"

Joukko kansanedustajia, mukaan lukien sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä, ovat allekirjoittaneet aloitteen, joka sallisi pienpanimoille ulosmyyntioikeuden. Pulliainen on epäileväinen aloitteen läpimenosta.

– Vuodesta 1995 on yritetty, eikä vieläkään olla saatu mitään aikaiseksi. Kyllä ainakin ennätys saataisiin hallitukselle, jos nyt menisi läpi, nauraa Pulliainen.

Suosittelemme sinulle