Hyppää sisältöön

Puhuminen auttaa elämän ongelmatilanteissa – valitse keskustelukumppani tarkoin

Puhuminen voi ratkaista monta ongelmaa, sillä puhuessa asiat saavat hahmon ja ajatukset selkeytyvät. Psykologi muistuttaa, että puhekumppani kannattaa valita tarkoin, sillä jos kuulija ei ota kuulemaansa vastaan, ei puhumisestakaan ole hyötyä.

Kuva: Janne Ahjopalo / Yle
Miia Roivainen

Elämän solmut saattavat aueta vaikkapa kahvikupposella ystävän kanssa. Miksi? Koska puhumisella ajatukset konkretisoituvat ja jäsentyvät.

– Puhuminen on ihmisen tapa jäsentää omaa ajattelua. On monia ihmisiä, jotka hahmottavat ja jäsentävät asian vasta, kun sen puhuu ääneen ja siitä puhuu. Puhuminen on ääneen ajattelemista, psykologi Tuomo Tikkanen kertoo.

– Kun asiat jäsentyvät, ne eivät ole enää pelkkä mielikuvamöntti. Puhumalla asian auki voi huomata, että hetkinen. Tämän aikajatkumon alkupäässä minä loukkasin häntä verisesti, ja nyt puhumalla huomaan, että kaikki mitä hän teki ja sanoi, oli itse asiassa hänen reaktionsa siihen, miten minä olin toiminut.

Kun harmittaa, ei syytä omille ajatuksille välttämättä löydy.

– Puhumalla voi tunnistaa, mitä jokin asia itsessä herätti. Olenko hämmästynyt vai pettynyt, tai sitten pettynyt itseeni? Puhumalla tunne tulee yleensä tunnistetuksi paremmin. Silloin voi hahmottaa ja nimetä omat tunteensa tarkemmin ja eriytyneemmin, kuin että vain potuttaa.

Keskustelukumppanilta tarvitaan palautetta ja hyväksyntää

On väliä puhuuko yksin, ystävälle tai ammattilaiselle. Pelkkä kuunteleminenkin voi auttaa puhujaa.

– Puhumalla jonkun kanssa saa palautetta ja hyväksyntää tai palautetta ja korjausta. Tärkeää on, että tulee vastaanotetuksi ja hyväksytyksi. Jos yksin puhuu, niin eihän sitä kukaan vastaanota eikä hyväksy, Tuomo Tikkanen sanoo.

– Puhuminen auttaa, jos puhekumppani pystyy auttamaan jäsennyksessä, tunteiden tunnistamisessa ja on kuuntelukykyinen. Jos toinen ei kuuntele eikä ota tunteita vastaan, saati sitten hyväksy niitä – se ei ikävä kyllä auta.

Puhumalla jonkun kanssa saa palautetta ja hyväksyntää, tai palautetta ja korjausta.

Tuomo Tikkanen

Pelkkiä vastaväitteitä esittävä keskustelukumppani ei auta puhujaa.

– Asiat kannattaa usein käydä läpi läheisen ihmisen kanssa.

Parisuhteen ongelmatilanteissa puolisot saattavat kääntyä ystäviensä puoleen. Saako vaikeuksista keskustella kaverin kanssa?

– Se on ihan ok. Jos jonkun kanssa on syntynyt kommunikaatio-ongelma, jonka takia on pahoitettu mieltä, niin on hyvä keskustella ulkopuolisen, kolmannen osapuolen kanssa.

Keskustelukumppani kannattaa valita tarkoin.

–  Keskustelukumppanin kannattaisi olla sinuun myönteisesti suhtautuva. Siinä ei ole mitään järkeä, että parisuhteen molemmat osapuolet menevät omien ystäviensä luokse, jotka haukkuvat henkilön kumppania. Silloin tullaan takaisin vielä kiukkuisempana.

– Hyvä kuuntelija hyväksyy, arvostaa ja antaa tarvittaessa palautetta.

Suosittelemme sinulle