Hyppää sisältöön

Varkauden akkutehdas herää eloon ehkä jo tänä vuonna

Tehdas voi luoda Varkauteen enimmillään parisataa uutta työpaikkaa.

Varkauden akkutehtaan uusi pääomistaja Arsen Khusnutdinov esittelee tehtaan laitteita.
Kuva: Antti Karhunen / Yle.
Seppo Tikkanen,
Mikko Leppänen

Varkauden akkutehdas saattaa aloittaa toimintansa jo loppuvuoden aikana. Tehtaan valmistamien tuotteiden päämarkkinat ovat Euroopassa ja Lähi-idässä.

Tehtaan uusi pääomistaja on venäläislähtöinen ja kauan Yhdysvalloissa toiminut Arsen Khusnutdinov. Hän toimi sijoittajana myös aiemmassa, konkurssiin päätyneessä Varkauden akkutehdasyrityksessä.

– Suunnitelmanamme on käynnistää tuotantolaitos ja aloittaa akkujen tuotanto ennen vuoden loppua, Khusnutdinov sanoo.

Tehdas työllistää aluksi korkeintaan 60 työntekijää. Muutaman vuoden aikana henkilöstön määrän on tarkoitus nousta portaittain 180–200:aan.

Suunnitelmat miellyttävät kaupunginhallitusta

Varkauden kaupunginhallitus kävi tutustumassa tehtaan suunnitelmiin maanantaina. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Minna Selkomaa arvioi, että akkutehdasta koskevat uudet suunnitelmat näyttävät hyviltä.

Selkomaan mukaan kaupungin kannalta kuulostaa hyvältä, että Khusnutdinov käy neuvotteluja asiakkaiden kanssa ennen kuin tehtaan tuotanto käynnistetään.

– Koko Suomen mittapuussa tämä on ihan mittava hanke. Toivotaan, että tämä lähtee toteutumaan ja realisoitumaan, Selkomaa toteaa.

Pari vuotta seisauksissa olleen tehtaan ylläpidosta vastanneen Navitas kiinteistöjen toimitusjohtajan Jarkko Karvisen mukaan tehdasyhtiö käy neuvotteluita uusista sijoittajista.

– Nyt on saavutettu sellainen tärkeä välivaihe, että olemme saaneet tuotannolle jatkajan. Marssi jatkuu ja nyt uskotaan siihen, että päästään lopulliseen maaliin eli kannattavaan liiketoimintaan, Karvinen sanoo.

Valituksesta harmia

Karvisen mukaan tehtaan perustuote on edelleen European Batteries -yhtiön kehittämä litiumioni-pohjainen akku ja siihen liittyvä akkujen ohjausjärjestelmä.

– Se on kulmakivi ja erilaisiin sovelluksiin aktiivisella myynnillä tullaan näitä kohdentamaan. Lisäksi heillä on uudentyyppinen akkuidea ennen kaikkea tuonne energiavarastopuolelle, mistä he tulevat varmaan kertomaan enemmän syksyn aikana.

Khusnutdinov paljastaa tässä vaiheessa, että tehtaalla on tarkoitus valmistaa uudenlaisia akkuja, jotka ovat litium-akkuja tehokkaampia ja kooltaan suurempia. Lisäksi ne ovat huomattavasti halvempia valmistaa.

– Tämän teknologian tuotekehitykseen on käytetty paljon rahaa. Teknologia vaikuttaa lupaavalta, mutta sitä pitää tietysti vielä parantaa, Khusnutdinov sanoo.

Akkutehtaasta on tehty takaukseen liittyvä valitus Varkauden kaupungille. Karvinen pitää valitusta surullisena ja tragikoomisena tilanteessa, jossa tunnelin päässä näkyy valoa.

– Meidän tehtävämme kaupunkina on prosessoida tämä asia eteenpäin ja varmistaa, että tällä valituksella ei saada isoa uhkaa tämän toiminnan jatkamiselle. Se ei uhkaa sitä välittömästi, mutta tuo jonkin verran haasteita.

Suosittelemme sinulle