Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Perunarutto kotiviljelijöiden kiusana – leviää tuulenkin mukana

Perunarutto on muuntelukykyinen sienitauti, joka muuntautuu koko ajan itsensä kannalta haastavimpiin olosuhteisiin. Kotitarveviljelijät voivat taistella tautia vastaan maata vaihtamalla ja hankkimalla uudet siemenet. Tämäkään ei kuitenkaan välttämättä riitä tuulen mukana leviävää perunaruttoa vastaan.

Ruskealaikkuisia perunan lehtiä
Kuva: Tärkkinetti
Karoliina Marttala
Avaa Yle-sovelluksessa

Perunarutto kiusaa kotitarveviljelijöiden maita Meri-Lapissa. ProAgria Lapin suunnitteluagronomi Ari Alamikkotervo sanoo, että kosteus ja lämpö ovat luoneet otolliset olosuhteet ruton leviämiseen.

Se on hyvin muuntelukykyinen sienitauti.

Ari Alamikkotervo

– Olosuhteet ovat olleet semmoiset, että perunaruttoa todennäköisesti löytyy enempi tai vähempi kotitarvemailta, toteaa ProAgria Lapin suunnitteluagronomi Ari Alamikkotervo.

Rutto on siinä vaiheessa erittäin kova leviämään, kun se on iskeytynyt kasvustoon. Ainoa keino on leikata perunan varret poikki ja toivoa, että mukulat olisivat riittävän isoja, eikä rutto ei olisi päässyt runtelemaan perunoita syömäkelvottomiksi.

– Jos saastunta on oikein paha, niin mukula on ensin pinnaltaan rusehtava ja sitten koko mukula menee pilalle. Jos mukula on hyvännäköinen, niin silloin se on syötävä, Alamikkotervo kuvaa.

Maat vaihtoon ja uudet siemenet

Alamikkotervo ei missään nimessä suosittele käyttämään ruttoisia perunoita siemeneksi, koska rutto todennäköisesti tulee seuraavan vuoden satoon.

– Se on hyvin muuntelukykyinen sienitauti, joka sopeutuu ikään kuin koko ajan itsensä kannalta haastavampiin olosuhteisiin. Aina voi vain odottaa, että milloin se tulee, Alamikkotervo luonnehtii.

Ruton tuhoama peruna
Kuva: Asko Hannukkala / MTT

Perunarutto leviää tuulen mukana, mutta itiöt voivat säilyä myös maassa ja mukuloissa. Jos perunoissa on ollut ruttoa, pitäisi maa vaihtaa ja hankkia seuraavaksi kevääksi uudet siemenet.

– Loppujen lopuksi pitää toivoa, että kosteus ja lämpö eivät osuisi ruton kannalta kohdalleen. Siihenhän me ei voida muuten vaikuttaa kuin ristiä kätemme, että näin on.

Yle Perämeren Pihalla-sarjassa käsittelemme kesän mittaan erilaisia pihaan ja puutarhaan liittyviä asioita ja ilmiöitä aina maanantaisin netissä ja radiossa noin kello 17.30.

Voit osallistua sarjan tekoon lähettämällä meille puutarha-aiheisia kysymyksiä sähköpostilla osoitteeseen perameri@yle.fi.

Suosittelemme sinulle