Hyppää sisältöön

Niinistö: "Suomi on ylimitoittanut menonsa aivan totaalisesti" – video

Presidentti Niinistön mukaan leikkaukset ovat välttämättömiä, vaikka herättäisivät vastustusta. Hän muistuttaa Suomen menojen olleen tuloihin suhteutettuina ylimitoitettuja jo pitkään.

Sauli Niinistö

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö näkee leikkaukset välttämättöminä Suomen velkaisen taloustilanteen takia. Niinistön mukaan talousvaikeuksiin ollaan Suomessa vasta havahtumassa.

– Pikkuhiljaa alkaa kaikille selvitä, että olemme syvissä vaikeuksissa taloutemme kanssa. Normaalikeinoin ei selviydytä, tarvitaan uutta vaihetta, Niinistö kertoi Hangon-vierailunsa yhteydessä.

Ratkaisu taloudellisiin vaikeuksiin lähtee presidentin mukaan asenteesta. Leikkaukset ovat Niinistön mukaan välttämättömiä, mutta eivät ratkaise tilannetta yksinään.

– Jos ollaan niin tyhmiä että eletään yli varojen, niin pitää leikata. Suomi on ylimitoittanut menonsa aivan totaalisesti vuodesta 2007 lähtien. Leikataan mistä tahansa, niin se on aina jonkun mielestä täysin väärä paikka, presidentti kommentoi vastustusta aiheuttaneita koulutusmenojen leikkauksia.

Tulevaan budjettiin ei Niinistö ole ehtinyt omien sanojensa mukaan tutustua "karkeastikaan", eikä ota sen konkreettisiin linjauksiin kantaa. Hän myös muistuttaa, että aikaa on vielä jäljellä ennen kuin eduskunta siunaa budjetin syksyllä.

– Suunta on ainakin jossain määrin korjaava, mutta jos ensi vuonna on tarkoitus ottaa velkaa tätä vuotta enemmän, herättää se huolestuneisuutta.

Valtiovarainministeriön viime viikolla julkistaman budjettiesityksen mukaan valtionvelka nousee ensi vuonna noin 106 miljardiin euroon. Uutta velkaa otettaisiin runsaat viisi miljardia euroa. Koko hallitus käsittelee budjettia runsaan kolmen viikon kuluttua budjettiriihessä.

Suosittelemme sinulle